Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η «σύγκρουση» των δυο πόλων

Οι κινητοποιήσεις που οργανώνει το συνεπές αγροτικό κίνημα ανησυχούν, σφόδρα, την κυβέρνηση, καθώς τρέμει στο ενδεχόμενο να βρεθεί μπροστά σε μια μαζική, δυναμική και συντονισμένη αγροτική αντίδραση, στις πρώτες, κιόλας, μέρες της θητείας της. Γι' αυτό και προσπαθεί να τις σταματήσει, εν τη γενέσει τους, ή, τουλάχιστον, αυτές που θα γίνουν να είναι περιορισμένες και αδύναμες.

Εκεί στοχεύουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και είναι, τάχα, διατεθειμένη να πάρει μέτρα για την επίλυσή τους. Ομως, κανένα μέτρο δε λαμβάνει και είναι χαρακτηριστικό ότι η χρονιά τελειώνει και οι αγρότες δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την ενιαία ενίσχυση.

Βεβαίως, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων δεν μπορούν να παίξουν, αποτελεσματικά, το ρόλο του υπονομευτή της πάλης, καθότι έχουν ξεπέσει εντελώς στα μάτια του αγροτικού κόσμου. Μπορούν, όμως, να τον παίξουν οι «Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα», που έχουν στήσει, σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Κι άρχισαν, ήδη, να δραστηριοποιούνται.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εκτός των εκπροσώπων των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, θα συμμετέχουν και της λεγόμενης «Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής», ενώ πανελλαδική σύσκεψη οργανώνουν στη Θεσσαλία αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που είχαν συγκροτήσει τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, για να τα «σπάσουν», υπονομεύοντας την κινητοποίηση του περασμένου χειμώνα.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις θα συγκρουστούν οι δυο πόλοι που λειτουργούν μέσα στο αγροτικό κίνημα και οι οποίοι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και ως προς τα αίτια των αγροτικών προβλημάτων και ως προς το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα.

Από τη μια, ο αγροτοσυνδικαλισμός του ευρωμονόδρομου, που στηρίζει την καπιταλιστική αγροτική ανάπτυξη και αποδέχεται την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Από την άλλη, ο αγωνιστικός πόλος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, παλεύει για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ