Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΠΑΣΥ
Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη

Στις 12 το μεσημέρι, στη Λάρισα, στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ

Σήμερα πραγματοποιείται στη Λάρισα - στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (τέρμα Λαγού) - πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, Ομοσπονδιών και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, αγρότες, καθώς και εργαζόμενοι στις βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων και εφοδίων, όπως και γεωτεχνικοί.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία τα αγροτικά προβλήματα έχουν οξυνθεί στο έπακρο και, ήδη, σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη αγροτικές κινητοποιήσεις, θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για:

  • Την καλύτερη κι αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.
  • Το συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.
  • Την εξασφάλιση της αγωνιστικής συμπαράταξης της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης.
  • Την ανασύσταση, ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του αγροτικού κινήματος και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του, που συγκρούεται με τον αγροτοσυνδικαλισμό του συμβιβασμού και του ευρωμονόδρομου και δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική στους αγροτικούς αγώνες.

Η συζήτηση θα σταθεί και στην προσπάθεια που χρειάζεται να ενταθεί για να πειστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες για την αναγκαιότητα αντικατάστασης του καπιταλιστικού δρόμου αγροτικής ανάπτυξης, που οδήγησε στα σημερινά προβλήματα και αδιέξοδα, από μια άλλη αγροτική ανάπτυξη που θα κινείται εκτός του «μονοδρόμου» της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, θα λειτουργεί στη βάση κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας και θα στηρίζεται στις κρατικές, καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Βγαίνουν στους δρόμους

Να σημειώσουμε ότι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, έχουν, ήδη, αποφασίσει για κατά τόπους κινητοποιήσεις στις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα:

Στις 16 του Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Στις 17 Δεκέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στην επαρχία Φαρσάλων της Λάρισας, στις 7 μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Γυμναστηρίου του Δήμου Ενιππέα. Την ίδια μέρα, οι αγρότες του Εβρου έχουν προγραμματίσει συμβολική κατάληψη στη Νομαρχία, ενώ συγκέντρωση στο Λειβαδοχώρι και πορεία στη Μύρινα θα πραγματοποιήσουν οι συνάδελφοί τους στη Λέσβο. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Τα άμεσα και βασικά αιτήματα που προβάλλουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες είναι:

  • Αναπλήρωση του εισοδήματος που χάνουν φέτος οι μικρομεσαίοι αγρότες λόγω των εξευτελιστικών τιμών παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλες ποσότητες της σοδειάς τους παραμένουν απούλητες.
  • Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες και προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις εισαγωγές.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων, να μη διαχωρίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, καθώς και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ