Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισχυρός «παίκτης» στην Ευρασία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Λευκό Οίκο
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Λευκό Οίκο
Σε ισχυρό παίκτη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρασίας αναδεικνύεται η Τουρκία, με τον αναβαθμισμένο ρόλο της να αποτυπώνεται με γλαφυρότητα τόσο στα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, όσο και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που αναφέρονται στην αξιολόγησή της. Η γεωστρατηγική της θέση, αλλά και οι ενεργειακές συμφωνίες με τις οποίες έχει πετύχει να συμμετέχει σε όλα τα σχέδια αγωγών, ρωσικού και αμερικανικού ενδιαφέροντος, την καθιστούν σε έναν «απαραίτητο σύμμαχο» για την ΕΕ, ενώ αποτελεί το βασικό συνομιλητή με τα μουσουλμανικά έθνη στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Παράλληλος ρόλος που της αποδίδεται από την Ουάσιγκτον είναι ότι θα αποτελέσει τη φωνή των αμερικανικών συμφερόντων στην ΕΕ, εάν πετύχει την ένταξή της.

Η σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και η σημασία της χώρας για τις ΗΠΑ, φάνηκε από το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αγκυρα, που την αναβάθμισε σε μεγάλο παίκτη της περιοχής. Χαρακτηριστικές ήταν και οι τότε δηλώσεις του Μπ. Ομπάμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, που έστειλε σαφές μήνυμα στους «27» ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σαν πλήρες και ισότιμο μέλος, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «στενό φίλο της Τουρκίας». Δηλώσεις που επαναλήφθηκαν υπό τη μορφή έμμεσων πιέσεων στο ταξίδι του Ρ. Ερντογάν στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα, μία μόλις μέρα πριν τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα αποφάσιζε για την αξιολόγηση της μεταρρυθμιστικής πορείας της Τουρκίας.

Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί να πλασαριστεί ως η λύση των προβλημάτων της Ενωσης, στην ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή πολιτική στην ασιατική ήπειρο. Επιχειρήματα που μάλλον βρήκαν τη θέση τους στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Η συνήθης πολιτική των τουρκικών διεκδικήσεων, ωστόσο, επέβαλε και αυτή τη φορά την γκρίνια για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, προκειμένου να επισκιάσει και να μηδενίσει στο μέλλον ακόμα και τις ελάχιστες παρατηρήσεις που βρήκαν τη θέση τους στα συμπεράσματα, χαρακτηρίζοντάς τα «άδικα» και εξαπολύοντας κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία εξακολουθεί να αποκαλεί «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νοτίου Κύπρου».

Οι «συστάσεις» των «27» και τα συγχαρητήρια

Σύμφωνα με τους ΥΠΕΞ των «27», η Τουρκία παίρνει πράσινο φως για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεών της καθώς είναι άξια συγχαρητηρίων για την πρόοδό της στους τομείς της «δικαιοσύνης, στις σχέσεις πολιτείας - στρατού και τα πολιτιστικά δικαιώματα», διατύπωση που παραπέμπει στις δήθεν παραχωρήσεις στην κουρδική κοινότητα. Παράλληλα, χαιρετίζεται η δημοκρατική πρωτοβουλία της Αγκυρας σχετικά με το Κουρδικό, βέβαια αμέσως μετά το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε το κουρδικό κόμμα...

Εγιναν ωστόσο και μερικές συστάσεις ότι «η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί χωρίς προϋποθέσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, αν χρειασθεί, στο Διεθνές Δικαστήριο». Αυτό δεν εμπόδισε φυσικά τον Ρ. Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα να εγείρει εκ νέου ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη...

Επίσης διαπιστώνεται στα συμπεράσματα ότι «η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, εξακολουθεί να αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωση πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης», δηλαδή να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμιο στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι διατηρούνται τα ισχύοντα μέτρα περί παγώματος ορισμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, στα οποία φυσικά δεν περιλαμβάνεται η Ενέργεια.

Σημειώνεται δε ότι «η Τουρκία δεν έχει πραγματοποιήσει πρόοδο προς την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία». Οι διατυπώσεις αυτές, που επαναλαμβάνονται σε κάθε έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, χαρακτηρίστηκαν «ικανοποιητικές» από Αθήνα και Λευκωσία, με την κυπριακή κυβέρνηση να τις αναγνωρίζει ως «θετικές εξελίξεις», δεδομένου του γενικότερου αρνητικού κλίματος που προώθησαν ιδιαίτερα Βρετανία και Σουηδική Προεδρία, με απειλές, στο πνεύμα της τουρκικής πολιτικής γραμμής, ότι αν η Λευκωσία επιμείνει στις θέσεις της, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με πρώτο μέτρο την άρση των περιορισμών και τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου μεταξύ ψευδοκράτους και ΕΕ...

Στην ίδια λογική κινήθηκαν ΗΠΑ και Βρετανία σε σχέση με την άσκηση ασφυκτικών πιέσεων και την επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ακολουθώντας τις δηλώσεις της Τουρκίας.

Στην επίδειξη δύναμης της Τουρκίας, που γίνεται με την προίκα της Ενέργειας και της περιφερειακής πολιτικής στην περιοχή, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δείχνουν απόλυτα πρόθυμες να παραβλέψουν, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις τους, όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, το ρόλο του κατακτητή που διατηρεί σε ανεξάρτητο αναγνωρισμένο κράτος, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, τις διώξεις, την καταπίεση των μειονοτήτων και μία σειρά άλλων «επιτευγμάτων», με στόχο την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων.

Ετσι δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική άρχουσα τάξη να προχωρά σε αποδοτικές για το κεφάλαιο οικονομικές συμφωνίες, ενώ ο λαός βυθίζεται στη φτώχεια, η ανεργία ξεπερνά το 25% και η κρατική τρομοκρατία «χτυπάει κόκκινο». Διέξοδος για τον τουρκικό λαό δεν μπορεί να βρεθεί παρά μόνο μέσα από το δρόμο της έντασης της ταξικής πάλης ενάντια στα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ