Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
Διεκδικήσεις για τις ανάγκες μας

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, και η αποδοχή του αιτήματός του για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με θέμα την οικονομική κρίση και τη διαφθορά δείχνει, εκτός των άλλων, την ισχυρή πίεση που δέχεται από το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο των δανειστών για την πληρωμή του δημόσιου χρέους. Είναι προφανές ότι θέλει να έχει καθολική πολιτική συναίνεση στην επιβολή ισχυρών αντιλαϊκών μέτρων και στην αντιμετώπιση ισχυρών εργατολαϊκών αντιδράσεων.

Η εργατοϋπαλληλική τάξη ως η ιστορικά ανερχόμενη νέα εθνικά ιθύνουσα τάξη υποχρεούται να λάβει υπεύθυνη θέση έναντι του γεγονότος από τη δική της ταξική σκοπιά θέτοντας τα όρια αντιμετώπισης της κρίσης σε συνδυασμό με την ανάγκη εναλλαγής και μετασχηματισμών του κοινωνικο-πολιτικού συστήματος. Η στάση της αυτή απορρέει από το ιστορικό της χρέος να αποτελέσει την κοινωνική δύναμη εθνικής λαϊκής σωτηρίας.

1) Οταν ο πρωθυπουργός δηλώνει για τον κίνδυνο απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, διαπιστώνεται ότι μεγάλο της μέρος έχει ήδη εκχωρηθεί σε οικονομικούς, πολιτικούς και μιλιταριστικούς οργανισμούς, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ, κάτω από την καθεστωτική αντίληψη ότι αυτό εξυπηρετεί μείζονα εθνικά συμφέροντα.

2) Οταν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι το δημόσιο χρέος απειλεί να καταπιεί τη χώρα, διαπιστώνεται ότι μεγάλο του μέρος οφείλεται στη συντήρηση στρατιωτικού μισθοφορικού σώματος εκτός συνόρων για συμβολή του σε ιμπεριαλιστικές συμπράξεις ισχυρών δυνάμεων και στις πριμοδοτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων να μεταφερθούν σε γειτονικά κράτη σύμφωνα με το ευρωενωσίτικο δόγμα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '90 το υιοθέτησαν ως δόγμα «διείσδυσης» του ελληνικού κεφαλαίου.

3) Οταν ο πρωθυπουργός δηλώνει για την εκτεταμένη διαφθορά των δημόσιων υπηρεσιών, διαπιστώνεται η αδυναμία του υπαρκτού κοινωνικο-πολιτικού συστήματος να ελέγξει τις λειτουργίες του γινόμενο άμεσος κίνδυνος για την εθνική λαϊκή υπόσταση.

4) Οταν ο πρωθυπουργός δηλώνει περί αναλογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων για την πληρωμή της κρίσης, διαπιστώνεται ότι κρίση, χρέος και διαφθορά δεν προήλθαν αναλογικά, αλλά είναι προϊόν της δραστηριότητας της κεφαλαιοκρατικής τάξης που απομύζησε κάθε μορφή λαϊκής αποταμίευσης, ατομικής και συλλογικής.

Εχοντας αυτά υπόψη η εργατοϋπαλληλική τάξη, με το χρέος της αναδυόμενης εκ της αστικής τέφρας νέας εθνικά ιθύνουσας τάξης, διαπιστώνει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μερικών μέτρων του συνολικού της προγράμματος διεκδικήσεων.

1) 1.400 ευρώ κατώτερος μισθός, 1.120 κατώτερη σύνταξη και κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα, κλπ.) ως πρώτα μέτρα αναζωογόνησης της λαϊκής οικονομίας και αντιμετώπισης της καχεξίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2) Επιστροφή των μισθοφορικών στρατιωτικών σωμάτων από το εξωτερικό, διάλυση του μισθοφορικού στρατού και διάθεσή του άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ τη μέρα που στοιχίζουν στην ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.

3) Περιορισμός των στρατιωτικών δαπανών στις αυστηρά εθνικές ανάγκες με δημιουργία, οργάνωση κι έλεγχο λαϊκής άμυνας. Κανείς στρατιώτης έξω από τα σύνορα της πατρίδας του.

4) Εργατικός έλεγχος στην παραγωγή κι ευρύτερος εργατο-λαϊκός έλεγχος στις δημόσιες υπηρεσίες για την αποφυγή διαφθοράς. Οργάνωση λαϊκών συνοικιακών επιτροπών για τον έλεγχο της διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι, Νομαρχίες, κλπ.), κατάργηση των εργολαβικών αναθέσεων έργων ως κανάλι διαφθοράς.

Η εργατοϋπαλληλική τάξη της μισθωτής εργασίας του χεριού και του πνεύματος αναλαμβάνει με ευθύνη την εφαρμογή αυτών των στοιχειωδών μέτρων. Μπροστά στην άρνηση εφαρμογής τους από την πολιτική και κρατική εξουσία της αστικής τάξης, το εργατο-λαϊκό κίνημα αξιώνει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και λειτουργία της οικονομίας με τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου στο όνομα της εθνικής λαϊκής σωτηρίας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ