Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καθημερινή πάλη ενάντια στις απολύσεις

Ανακλήθηκε η απόλυση στην «Αίγλη» όπως και αυτή που έγινε στην κλινική «Μεντιτερανέο»

Δίνουν και παίρνουν οι απολύσεις και η τρομοκρατία ακόμα και μέσα στις γιορτές καθώς η εργοδοσία, ανενόχλητη, έχει αποθρασυνθεί. Μοναδικό αποκούμπι για τους εργαζόμενους, η δράση των ταξικών σωματείων, που σπεύδουν όπου και όταν χρειαστεί δίπλα στους εργαζόμενους.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ταξικού κλαδικού Συνδικάτου Τουρισμού -Επισιτισμού της Αθήνας, όταν η επιχείρηση «Αίγλη» του πολυχώρου στο Ζάππειο απέλυσε την προηγούμενη Δευτέρα έναν μάγειρα επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες. Η πραγματική αιτία βέβαια είναι η πρόθεση της εργοδοσίας να αντικαταστήσει τη σταθερή εργασία με εργαζόμενους «μιας μέρας»! Την επόμενη μέρα, μέλη της διοίκησης του συνδικάτου προέβησαν σε παράσταση ζητώντας την επαναπρόσληψη του απολυμένου. Ακολούθησε την Τετάρτη το βράδυ νέα κινητοποίηση εργαζομένων και συνδικαλιστών, όπου εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η απαίτηση να παρθεί πίσω η απόλυση. Κάτω απ' αυτή την πίεση η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι τελικά θα επαναπροσλάβει τον απολυμένο μάγειρα.

Το ίδιο ακαριαία ήταν η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, όταν η κλινική «Μεντιτερανέο» (πρώην Δραγίνη) απέλυσε την προπαραμονή Χριστουγέννων νοσηλεύτρια εργαζόμενη, μητέρα δύο μικρών παιδιών, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια εργασίας. Την επομένη, παραμονή Χριστουγέννων, το Σωματείο έκανε παράσταση διαμαρτυρίας και απαίτησε την ανάκληση της απόλυσης, η οποία μάλιστα είχε γίνει χωρίς να προβληθεί ο παραμικρός λόγος. Η πίεση του σωματείου και εδώ είχε ως αποτέλεσμα την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

Στο μεταξύ, σε απόλυση μιας εργαζόμενης προχώρησε χτες και η επιχείρηση «Logimed», συμφερόντων του ομίλου «Μαρφίν», που έχει αναλάβει τα πλυντήρια των υγειονομικών μονάδων «Υγεία», «Μητέρα» και «Λητώ». Η εργαζόμενη που απολύθηκε εργαζόταν τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ όπως σημειώνουν συνδικαλιστές του κλάδου, στο χώρο βρίθουν οι νέες μορφές απασχόλησης, με παντός είδους συμβάσεις, σε μια προσπάθεια διαίρεσης και εκμετάλλευσης των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ