Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ
Υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Ο πλούτος που παράγεται μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες

Η Υγεία ως κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας μπορεί να προαχθεί στο επίπεδο που απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες, στο επίπεδο που επιτρέπει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά εμποδίζεται από την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος και αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα.

Η πρόσβαση όλου του λαού στις υπηρεσίες Υγείας που έχει ανάγκη, απαιτεί στόχους πάλης για την πρόληψη - προστασία της Υγείας του και για την κατάργηση της ιδιωτικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας, για αγώνα που θα συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή του καθεστώτος της εκμετάλλευσης, για ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Ετσι ώστε το σύστημα Υγείας να δομείται, παίρνοντας υπόψη τους νοσογόνους παράγοντες και επιδημιολογικούς δείκτες, τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας, το φύλο και την ηλικία, με στόχο την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ καλεί σε πάλη μεταξύ άλλων για:

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, με πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ. Χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, μέσα από το δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας.
  • Πλήρη παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. εργασιακή σχέση, αριθμός ενσήμων, εθνικότητα), χωρίς καμία πληρωμή, άμεση ή έμμεση, από το κρατικό - δημόσιο σύστημα.
  • Πλήρη στελέχωση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, που, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να καλύπτει όλο τον πληθυσμό.
  • Να προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό, με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σταθερός χρόνος απασχόλησης για όλους και έως μια εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς. Να μετατραπούν οι παντός είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας, μερικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας με πυρήνα το Δημόσιο Δωρεάν Κέντρο Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, να αναπτύσσεται σε κάθε πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.
  • Ολες οι μονάδες και υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα, με τις υποδομές, τον εξοπλισμό τους, το προσωπικό τους, που πρέπει να έχει μόνιμη και αποκλειστική σχέση εργασίας.
  • Να απαγορευτούν οι συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Κρατική φροντίδα και παροχή ανάλογων σύγχρονων, δωρεάν υπηρεσιών για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνιους πάσχοντες.
  • Η προστασία της Δημόσιας Υγείας να συνδεθεί με αντίστοιχες δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες και δράσεις για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή των τροφίμων, της παραγωγής φαρμάκων, καθώς στο συγκεκριμένο κλάδο κυριαρχούν επίσης τα μονοπώλια. Ολες αυτές οι δραστηριότητες είναι ευθύνη του κράτους και χρειάζεται εξειδίκευση γεωγραφική, επιδημιολογική, επίσης κατά φύλο και ηλικία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση στο Περιστέρι για την Υγεία (2014-12-05 00:00:00.0)
Πρωτοστατούν στην πάλη για δωρεάν Υγεία (2011-01-13 00:00:00.0)
Αναδεικνύει τη σημασία των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (2010-08-19 00:00:00.0)
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων αναγκών υγείας (2009-12-02 00:00:00.0)
Χρειάζεται ολοκληρωμένη θωράκιση του λαού (2009-10-24 00:00:00.0)
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα (2005-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ