Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Οι αμερικανικές «ελπίδες» μετριάζονται

Υποδοχή του Μ. Κλίντον από μαθητές

Associated Press

Υποδοχή του Μ. Κλίντον από μαθητές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ.-

Η τριήμερη επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο Βιετνάμ δεν έφερε, αν εξαιρεθούν οι αρκετές διμερείς εμπορικές συμφωνίες, τα αποτελέσματα που ανέμενε η αμερικανική διπλωματία. Ωστόσο, ο Κλίντον εμφανίστηκε πεπεισμένος χτες ότι «το Βιετνάμ είναι σε μια, σχεδόν αναπόδραστη, πορεία οικονομικού ανοίγματος και πολιτικού εκδημοκρατισμού». Ως εκ τούτου, όπως είπε στον Εμπορικό Σύλλογο της χώρας, «είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω τη συμμαχία μας, για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό του Βιετνάμ και το λαό των ΗΠΑ». Η υποδοχή της οποίας έτυχε από τους ανθρώπους του Βιετνάμ ήταν «εκπληκτική, παραπάνω κι από εκπληκτική», δήλωσε, προσθέτοντας πως «τα χρόνια της εχθρότητας είναι παρελθόν».

Βέβαια, η πλευρά της ηγεσίας του Βιετνάμ δεν τρέφει αυταπάτες σχετικά με το ποιον φιλοξένησε. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Βιετνάμ Φιέ δήλωσε ξεκάθαρα προς τον Κλίντον πως η χώρα του είναι ιμπεριαλιστική, προσθέτοντας ότι το Βιετνάμ μπόρεσε να επανενωθεί και να αναδομηθεί από τα συντρίμμια του πολέμου μόνο «μέσα από το σοσιαλιστικό σύστημα». Ο Κλίντον απάντησε πως «δεν είχαμε ποτέ ιμπεριαλιστικά σχέδια» σε ό,τι αφορά το Βιετνάμ...

Ο Φιέ ωστόσο δήλωσε στην εφημερίδα «Nhan Dan» του Βιετνάμ πως το παρελθόν είναι μια βάση και ένα μάθημα για το μέλλον. «Το γεγονός ότι αντισταθήκαμε στην επιθετικότητα είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία μας, την επανένωση της χώρας μας και την πορεία μας προς το σοσιαλισμό. Για μας το παρελθόν δεν είναι ένα παρελθόν σκότους, θλίψης και δυστυχίας».

«Πρέπει να κατανοήσουμε τη φύση του κοινού μας παρελθόντος» με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε. Η χώρα του θα συνεχίσει «στο σοσιαλιστικό μονοπάτι», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ