Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Παράταση του κενού εξουσίας

  Παραιτήθηκε από την Προεδρία, ο Φουτζιμόρι

ΛΙΜΑ.-

Δε λέει να κοπάσει η πολιτική κρίση που σοβεί στη χώρα των Ανδεων από τον περασμένο Μάη, όπου οι Προεδρικές και γενικές εκλογές καταγγέλθηκαν ως προϊόν ευρύτατης νοθείας και από εκείνη τη στιγμή οι εξελίξεις είναι οι συνεχείς, μετατρέποντας την πολιτική ζωή της χώρας σε κινούμενη άμμο. Το νέο επεισόδια στο σίριαλ εξουσίας, είναι η αναπάντεχη δήλωση παραίτησης του Προέδρου Αλβέρτο Φουτζιμόρι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γη των προγόνων του την Ιαπωνία...

Το παράδοξο είναι ότι ο Φουτζιμόρι ανακοίνωσε την παραίτηση από τα καθήκοντά του στην ηγεσία του Περού από την Ιαπωνία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο Φουτζιμόρι εξέφρασε την πρόθεσή του να αποποιηθεί των καθηκόντων του είτε μέχρι την προσεχή Τρίτη, είτε λίγο αργότερα. Δηλαδή, μέσα σε διάστημα 48 ωρών ή περισσότερο. Οπως, μάλιστα, τόνισε σήμερα το πρωί η πρεσβεία του Τόκιο, στο οποίο βρίσκεται επί του παρόντος ο Περουβιανός Πρόεδρος, ο Φουτζιμόρι δεν πρόκειται να εκφραστεί άλλο επ' αυτού του ζητήματος, ίσαμε να κοινοποιήσει την επιστολή για την παραίτησή του. Επιπροσθέτως, στο ανακοινωθέν της πρεσβείας, τονίζεται ότι ο Φουτζιμόρι «επανέλαβε πως έχει αποφασίσει να διακοινώσει την επίσημη παραίτησή του από την προεδρία εντός 48 ωρών, με επιστολή του που θα απευθύνει στο νέο Πρόεδρο που θα εκλεγεί από το Κογκρέσο». Οσο για τους λόγους, όπως αναφέρεται ο Φουτζιμόρι «έφθασε στην απόφαση αυτή, την οποία καθιστά δυνατή η παράγραφος 3 του άρθρου 113 του Συντάγματος της χώρας, αφότου εκτίμησε την κατανομή των δυνάμεων στο Κογκρέσο».

Ψίθυροι και φήμες

Η απόφασή του αυτή μάλλον δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, η αντιπολίτευση κατόρθωσε να αποσπάσει τον έλεγχο της Βουλής από το κυβερνών κόμμα, «Περού 2000» και χθες επρόκειτο να εξεταστεί η πρόταση μομφής κατά του Φουτζιμόρι για «ηθική ανικανότητα». Μία πρόταση, η οποία ποτέ δεν πρόκειται να τεθεί πια στα 120 μέλη του Περουβιανού Κοινοβουλίου.

Ενα ακόμη ζήτημα είναι το πότε ακριβώς θα επιστρέψει ο Φουτζιμόρι στο Περού, καθώς ήταν να επιστρέψει το Σάββατο, για να μεταβεί στον Παναμά, όπου πραγματοποιείται η Ιβηρο-Αμερικανική Σύνοδος. Ο Φουτζιμόρι προτίμησε να παρατείνει την επίσκεψή του, στη γη των προγόνων του και μάλιστα στην αρχή ο εκπρόσωπος Τύπου είχε μιλήσει για «προβλήματα υγείας» και κατόπιν ότι ο Φουτζιμόρι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ιαπωνική κυβέρνηση για το ύψος της βοήθειας που θα δοθεί στο Περού... Παρ' όλα αυτά όλοι μιλούν ότι ο Φουτζιμόρι δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ... παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης και της πρεσβείας του Περού στο Τόκιο ότι δε ζητήθηκε ποτέ «πολιτικό άσυλο»!

Οσον αφορά στα εσωτερικά τεκταινόμενα στο Περού, επικρατεί αφ' ενός αμηχανία και αφ' ετέρου μια απίστευτη μάχη για τη διαδοχή. Το ερώτημα στρατός και πραξικόπημα μάλλον έχει απαντηθεί, αν και εκ νέου χθες η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων του Περού, ένας από τους ρυθμιστικούς παράγοντες της εξουσίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε και επιβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα και τις όποιες πολιτικές αλλαγές προκύψουν από την επικείμενη παραίτηση του προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, μετά από δεκαετή θητεία στο ύπατο αξίωμα, ενώ ζήτησε την επιστροφή του, για να παραιτηθεί στο Περού.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεχάντρο Τολέδο, όπου τόνισε ότι ο κίνδυνος ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Περού είναι πολύ μακρινός και «εκτός πολιτικού σκηνικού», ενώ ζήτησε την επιστροφή του Φουτζιμόρι και την υποβολή της παραίτησής του, όπως και ο δεύτερος αντιπρόεδρος της χώρας, Ρικάρντο Μάρκες, ο οποίος κάλεσε τον υπό παραίτηση πρόεδρο «να αναλάβει τις ευθύνες του», διότι όπως είπε, «έχει ηθικό χρέος έναντι της χώρας».

Ομοφωνία μάλλον επικρατεί, καθώς μετά την αναγγελία, της παραίτησης του Φουτζιμόρι από την προεδρία του Περού μέσα στο προσεχές 48ωρο, ακολούθησε η παραίτηση σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου του Περού, καθώς δήλωσαν ότι είναι οργισμένοι από την αναγγελία παραίτησης του Φουτζιμόρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ