Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στρατιωτική κλιμάκωση
  • Στρατιωτικά ελικόπτερα και  πλοία  σφυροκοπούσαν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, στόχους στη Γάζα , σε αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση, το πρωί, σε λεωφορείο με εποίκους, όπου σκοτώθηκαν 2 και τραυματίστηκαν 9
  • «Το Ισραήλ  επέλεξε τον πόλεμο και θα τον έχει» απαντά η Παλαιστινιακή Αρχή, τονίζοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός δε θα λυγίσει» 

Το λεωφορείο των Ισραηλινών εποίκων που χτυπήθηκε από τη βομβιστική επίθεση

Associated Press

Το λεωφορείο των Ισραηλινών εποίκων που χτυπήθηκε από τη βομβιστική επίθεση
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Ο ήχος των ρουκετών και των όλμων έσκιζε το σκοτάδι στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα, αλλά και πλοία σφυροκοπούσαν, επί ώρες, «στρατηγικούς» στόχους στην πόλη της Γάζας. Ο χτεσινοβραδινός βομβαρδισμός της Γάζας ήταν η «απάντηση», που αποφάσισε να δώσει το Ισραήλ μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, νωρίς χτες το πρωί, εναντίον αυτοκινητοπομπής εποίκων, στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 έποικοι και να τραυματιστούν άλλοι 9. «Ο παλαιστινιακός λαός δε θα υποταχθεί» διαμήνυσαν, από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, μιλώντας για «ανοιχτό πόλεμο».

Από αέρος και από θαλάσσης δεχόταν επιδρομές, επί ώρες χτες, η πόλη της Γάζας, που βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς διεκόπη, από τις πρώτες κιόλας στιγμές, η παροχή ηλεκτρικού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επλήγησαν το αρχηγείο της παλαιστινιακής αστυνομίας, το αρχηγείο της Φατάχ, δίπλα ακριβώς στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ, το αρχηγείο των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή της λεγόμενης παλαιστινιακής εθνοφυλακής, ενώ ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδιδε ότι βομβαρδίστηκε και το προσφυγικό στρατόπεδο «Τζαμπάλιγιε», που φιλοξενεί χιλιάδες Παλαιστινίους αμάχους, στα περίχωρα της Γάζας. Οι ίδιες, πάντα, πηγές υποστήριζαν ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες στα νοσοκομεία, χωρίς, όμως, να είναι γνωστή η κατάσταση ή ο ακριβής αριθμός τους.

Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται

Associated Press

Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται
Εκτός από το βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας, το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, αποφάσισε τη λήψη νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος των αυτόνομων περιοχών, ενώ δόθηκε εντολή για ενίσχυση του στρατιωτικού αποκλεισμού τους. Η πρώτη κίνηση, σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν η ανάπτυξη μεγάλης δύναμης τεθωρακισμένων στο μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Κάρνι, στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η ενίσχυση των τεθωρακισμένων δυνάμεων στη Ραμάλα.

«Υπεύθυνη η Παλαιστινιακή Αρχή»

Η κλιμάκωση της στρατιωτικής βίας ήταν το πρώτο μέτρο που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση μετά τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, νωρίς χτες το πρωί, στη Λωρίδα της Γάζας. Βόμβα, μεγάλης ισχύος, είχε τοποθετηθεί στο δρόμο που συνδέει τον εβραϊκό εποικισμό Κφαρ Νταρόμ με τον οικισμό Γκας Κατίφ. Η βόμβα εξερράγη τη στιγμή που από το δρόμο διερχόταν λεωφορείο που μετέφερε εποίκους, αλλά και 50 μαθητές με τους δασκάλους τους, συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους δύο δάσκαλοι έποικοι και τραυματίστηκαν άλλα 9 άτομα, εκ των οποίων τα 3 είναι μικρά παιδιά και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Associated Press

Την ευθύνη για την επίθεση έσπευσαν να αναλάβουν 3 διαφορετικές οργανώσεις: οι πρωτοεμφανιζόμενες «παλαιστινιακή Χεζμπολάχ» και «μάρτυρες του Αλ Ακσά» και η σχετικά άγνωστη, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οργάνωση «μαχητές του Ομάρ αλ Μουχτάρ» που εδρεύει στη Δαμασκό. Εντούτοις, η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε το σύνολο των ευθυνών στην Παλαιστινιακή Αρχή.

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, μέχρι στιγμής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ευθύνεται το στρατιωτικό σκέλος της Φατάχ (Τανζίμ Φατάχ)» δήλωνε, χτες το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναχμάν Σάι. «Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει την πλήρη ευθύνη γιατί απελευθέρωσε ισλαμιστές εξτρεμιστές και γιατί η εντολή κατάπαυσης του πυρός που έδωσε αφορούσε μόνο τις περιοχές που βρίσκονται υπό πλήρη παλαιστινιακή κυριαρχία» συμπλήρωνε ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Εφρέμ Σνεχ.

Ο ίδιος ο Εχούντ Μπάρακ, μετά από τη σφοδρότατη επίθεση που δέχτηκε στην Κνεσσέτ από τον ηγέτη του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος τον κατηγόρησε για «ανικανότητα προστασίας των Ισραηλινών πολιτών», αρκέστηκε να δηλώσει «βαθιά συγκλονισμένος από αυτό το σοβαρότατο πλήγμα» και να απειλήσει με «σκληρότατη απάντηση». Ο Εχούντ Μπάρακ είναι, πλέον από χτες, σε καθεστώς ακόμη εντονότερης πίεσης, καθώς ο ηγέτης του υπερορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος «Σας», Ελί Γισάι, ανακοίνωσε, για άλλη μια φορά, ότι αποσύρει την υποστήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, την επόμενη βδομάδα, κρίνοντας ότι «η παρούσα φάση είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα, που έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

«Είναι πόλεμος και δε θα λυγίσουμε»

«Ούτε γνωρίζαμε, ούτε γνωρίζουμε κάτι για την επίθεση στο Κφαρ Νταρόμ» δήλωνε, στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, ο σύμβουλος του Παλαιστινίου ηγέτη, Ναμπίλ Αμπουρντενέχ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους ενέργειες» και υπενθύμισε ότι το σημείο, όπου σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση, είναι υπό ισραηλινό έλεγχο και οι παλαιστινιακές δυνάμεις δεν έχουν δικαίωμα να επεμβαίνουν ή να βρίσκονται εκεί.

«Η Φατάχ, όταν πραγματοποιήσει επίθεση, θα αναλάβει και την ευθύνη άμεσα» διαμήνυσε και ο Αχμέντ Γκνέιμ, ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, στη Γάζα. «Φυσικό επακόλουθο της Ιντιφάντα» χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο των εποίκων ο θρησκευτικός ηγέτης της Χαμάς, Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, συμπληρώνοντας ότι είναι λογικό να υπάρχουν «τέτοιες αντιδράσεις όταν συνεχίζεται η βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής», αν και τόνισε ότι η Χαμάς επιλέγει στρατιωτικούς στόχους.

«Το μονοπάτι του πολέμου επέλεξε το Ισραήλ και θα έχει την κατάλληλη απάντηση» δήλωνε, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ισραηλινή επιδρομή, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής και υπουργός Προεδρίας, Χασάν Ασφούρ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «κλιμακώνει στρατιωτικά επικίνδυνα την κατάσταση» και κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία «να αρχίσει να μετρά και τους νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες στο εξής: επέλεξαν τον πόλεμο, θα τον έχουν, γιατί ο παλαιστινιακός λαός δε θα λυγίσει»!

Συγκρούσεων και παραινέσεων συνέχεια

Σταθερά τεταμένη παρέμενε η ατμόσφαιρα στα αυτόνομα εδάφη, πάντως, και πριν από τη βομβιστική επίθεση. Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρέθηκε ο εβραϊκός εποικισμός Κφαρ Νταρόν, όπου το Σάββατο έχασε τη ζωή του ένας Ισραηλινός στρατιώτης και ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός, ενώ ένας δεύτερος Ισραηλινός στρατιώτης, που τραυματίστηκε στα ίδια επεισόδια, εξέπνευσε, τελικά, χτες. Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και την Κυριακή, ένας 14χρονος και ένας αστυνομικός στο μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Κάρνι και ένας άλλος στα περίχωρα της Ναμπλούς. Χτες, μέχρι το απόγευμα, είχε αναφερθεί ένας νεκρός Παλαιστίνιος στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι συγκρούσεις μαίνονταν επί ώρες.

Κάποια «ψελλίσματα» κριτικής προς το Ισραήλ αποτόλμησε, χτες, η ΕΕ, μέσω ανακοίνωσης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της. Η ΕΕ, αφού βέβαια τηρεί τις «ισορροπίες» καλώντας και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αφιερώνει, λίγο περισσότερο χώρο, στις εκκλήσεις της προς το Ισραήλ, από το οποίο ζητά να απομακρύνει τα στρατεύματά του στις θέσεις που βρίσκονταν στα τέλη Σεπτέμβρη και να επιμείνει στη χρήση «ήπιων» μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας. Σε ανάλογο ύφος κυμαίνεται και η ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη χτεσινή βομβιστική επίθεση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, αφού καταδικάζει την επίθεση, καλεί τις δύο πλευρές «να μην υποκύψουν σε προβοκάτσιες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ