Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Μειώνουν αυθαίρετα τους μισθούς κατά 60%

Δυναμική κινητοποίηση έκαναν προχτές οι μετανάστες αλιεργάτες, με πρωτοβουλία του Σωματείου Αιγυπτίων Αλιεργατών και του ΠΑΜΕ

Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα παλεύουν για τα δικαιώματά τους όλο και περισσότεροι μετανάστες
Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα παλεύουν για τα δικαιώματά τους όλο και περισσότεροι μετανάστες
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο καθεστώς εκμετάλλευσης που έχουν επιβάλει οι ιδιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Νέας Μηχανιώνας. Την κινητοποίηση συνδιοργάνωσαν το Σωματείο των Αιγυπτίων αλιεργατών και το ΠΑΜΕ, ενώ στο πλευρό των αλιεργατών παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας. Οι αλιεργάτες καταγγέλλουν τους πλοιοκτήτες ότι τους κλέβουν από το μερτικό με βάση το οποίο αμείβονται, αφού τους τελευταίους μήνες οι απολαβές τους έπεσαν από τα 1.200 ευρώ το μήνα στα 300-400 ευρώ. Οι πλοιοκτήτες επικαλούνται μείωση του τζίρου τους, όμως ούτε η αύξηση της τιμής του πετρελαίου ούτε η εικόνα της αγοράς δε δικαιολογούν τέτοια μείωση αποδοχών για τους αλιεργάτες. Μάλιστα, θορυβημένοι από τη δυναμική κινητοποίηση των αλιεργατών, οι πλοιοκτήτες άρχισαν να απειλούν πως θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους με άλλους, επίσης μετανάστες.

Στη συγκέντρωση και την πορεία προς το Δημαρχείο και το Λιμεναρχείο της Ν. Μηχανιώνας συμμετείχαν όλοι οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες που αυτή την περίοδο εργάζονται στην περιοχή και είναι περίπου 230. Οι αλιεργάτες ζητούν από τους πλοιοκτήτες να τους δώσουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώστε να αντεπεξέλθουν στις άμεσες υποχρεώσεις τους και σταδιακά μέσα σε σύντομο διάστημα να επαναφέρουν τις αμοιβές τους στα προηγούμενα επίπεδα. Επίσης ζήτησαν να υπάρχει εκπρόσωπός τους στη διαπίστωση του μερτικού τους. Αιτήματα που απορρίφθηκαν.

Οι αλιεργάτες πληρώνονται από τα χρήματα που εισπράττονται αφού πουληθεί κάθε ψαριά και αφαιρεθούν τα έξοδα για το πετρέλαιο, τη συντήρηση του πλοίου και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το ποσό που μένει μοιράζεται 50% στον ιδιοκτήτη και 50% στους αλιεργάτες. Το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία των σκαφών.

Το τελευταίο διάστημα, το οποίο συμπίπτει με τη μείωση των απολαβών τους, η διαπίστωση του μερτικού γίνεται από την πλειοψηφία του σωματείου αλιεργατών που όπως φαίνεται παίζει καθαρά εργοδοτικό ρόλο. Η στάση του οποίου αποκαλύφτηκε και στη συνάντηση που είχε το ΠΑΜΕ με τους πλοιοκτήτες, όπου παραβρέθηκε η ηγεσία του σωματείου αλιεργατών (ΠΑΣΚΕ) και όχι μόνο ανέλαβε να βγάλει λάδι τους εργοδότες (δηλώνοντας π.χ. πως ορισμένοι πλοιοκτήτες ξεχνούν να δώσουν τα παραστατικά), αλλά, εντελώς προκλητικά, ζήτησε να φύγουν οι Αιγύπτιοι εργαζόμενοι από την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι ...όλοι οι τρομοκράτες είναι Αραβες!

Σε κάθε περίπτωση, οι αλιεργάτες δεν εμπιστεύονται την ηγεσία του Σωματείου των Αλιεργατών για τη διαπίστωση του μερτικού και επιμένουν να εκπροσωπούνται μέσω του σωματείου τους. Παράλληλα, απαιτούν την επαναφορά τους στο ΙΚΑ, αφού με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να τους αλλάξει ασφαλιστικό φορέα και να τους εντάξει στον ΟΓΑ, δεν καλύπτονται σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος» και χειροτέρευσε η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ