Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ»
Προγράμματα εμπαιγμού και ανακύκλωσης των ανέργων

Οπως επιβεβαιώνει η εμπειρία και των εργαζομένων της Θράκης

Τα δραματικά αδιέξοδα που γεννά για τους εργαζόμενους η πολιτική ανάπτυξης που υπηρετούν τα κόμματα του κεφαλαίου αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να παλέψουν για ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες.

Με αφορμή το σκουπιδοτενεκέ των προγραμμάτων στον οποίο πετάχθηκαν οι 118 απολυμένοι της επιχείρησης «Θράκη» στον Εβρο, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, θυμίζει τις επιπτώσεις που είχε στην περιοχή η πολιτική που υλοποιούν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των εργοδοτών και το ξεζούμισμα των εργατών:

  • Στην περίπτωση της ΑΝΚΕΡ (αλουμίνιο) το 1998 ο επιχειρηματίας πήρε 3,5 δισ. δρχ. επιδότηση, πήρε δωρεά από το δήμο ένα οικόπεδο 70 στρεμμάτων στις Φέρρες, τους πρώτους 18 μήνες επιδοτούνταν το 70% τους κόστους για κάθε εργαζόμενο που απασχολούσε και μέχρι το 2004, που ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου, επιδοτούνταν με 12% για κάθε εργαζόμενο. Τελικά πέταξε στο δρόμο και απλήρωτους τους 110 εργαζόμενους.
  • Η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» πήρε επιδότηση και επωφελήθηκε με όλα τα αναπτυξιακά κίνητρα της Θράκης, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο «Οττο Εβρος» με τη δέσμευση να διατηρήσει 214 θέσεις εργασίας. Σήμερα, απέμειναν 54 εργαζόμενοι οι οποίοι παλεύουν κόντρα στην απόφαση του Ομίλου να κλείσει το εργοστάσιο.
  • Αντίστοιχα επιδοτήθηκε πολλάκις και η εργοδοσία της αλλαντοποιίας «Θράκη», που τελικά έκλεισε το εργοστάσιο και πέταξε στην ανεργία 135 εργαζόμενους. Από αυτούς οι 118 εντάχθηκαν σε προγράμματα απασχόλησης στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία Εβρου ΑΕ» και στους Δήμους Αλεξανδρουπόλεως, Φερών και Τραϊανουπόλεως. Τα προγράμματα είναι διάρκειας 3 χρόνων και οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με το 80% των μηνιαίων αποδοχών τους.

«Αυτή είναι η ανάπτυξη που στηρίζουν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», σημειώνει η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ και ξεκαθαρίζει: «Τα διάφορα προγράμματα για τους άνεργους έχουν σαν στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας και όχι την καταπολέμησή της, αφού οι εργαζόμενοι μετά από τρία χρόνια θα βρίσκονται και πάλι άνεργοι. Εχουν σαν στόχο την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού, με το 80% του βασικού τους μισθού, και ταυτόχρονα, το χτίσιμο ενός δήθεν "φιλεργατικού προφίλ" των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Είναι προγράμματα ενταγμένα στις κεντρικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία αξιοποιείται από το κεφάλαιο για να περάσει νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Αλλωστε υπάρχει πείρα των εργαζομένων από αυτά τα προγράμματα που μετά από κάποιο διάστημα, αφού δεν υπήρχαν τα ανάλογα κονδύλια πολλοί βρέθηκαν απλήρωτοι και άνεργοι».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα. Να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για 1.400 ευρώ βασικό μισθό, για σύνταξη 1.120 ευρώ, για επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας και 80% του βασικού μισθού. Να παλέψουν μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης τόσο στο συνδικαλιστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής και της χώρας μας και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της παραγωγής, μεταποίησης διατροφικών προϊόντων, φτηνών και υγιεινών για το λαό, ένα δρόμο ανάπτυξης που τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική περιουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ