Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Δυναμώνει η τοκογλυφία

Σε όφελος των μερίδων της πλουτοκρατίας είναι η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τραπεζίτες με τις πλάτες των κρατικών εγγυήσεων (κρατικά ομόλογα) έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλούν ρευστότητα στο «ιστορικά χαμηλό επίπεδο» (1%) και να τη διοχετεύουν στη συνέχεια με τοκογλυφικούς όρους στα μόνιμα θύματά τους, τα λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς ΕΒΕ. Οι τραπεζίτες έχοντας διασφαλισμένη - στη βάση των κρατικών εγγυήσεων - τη φτηνή πρόσβαση στη χρηματαγορά δανείζουν στη συνέχεια και τις ίδιες τις κυβερνήσεις με τοκογλυφικά επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο μήνα Νοέμβρη του 2009:

  • Το μέσο επιτόκιο για τα νέα καταναλωτικά δάνεια φτάνει σε 14,22%, στο επίπεδο δηλαδή που κυμαινόταν το Δεκέμβρη του 2007, όταν το βασικό επιτόκιο βρισκόταν στο 4,25% και το οποίο σήμερα έχει πέσει - για τους τραπεζίτες - στο 1%!
  • Στα νέα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου μέχρι 5 έτη διαμορφώνεται σε 4,63% και είναι ψηλότερο σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2007 (4,21%).
  • Τα νέα επιχειρηματικά δάνεια (μέσο επιτόκιο τραπεζών) φτάνουν σε 5,80%, σχεδόν 6 φορές πάνω από το βασικό επιτόκιο.

Στους τραπεζίτες για νέο κρατικό δανεισμό καταφεύγει την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών η πρώτη έκδοση κρατικών ομολόγων για το 2010 αφορά σε έντοκα γραμμάτια. Η μάζα του κρατικού δανεισμού φτάνει σήμερα σε 300 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ