Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΙΣ
Υποκλίνονται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων

Στο απυρόβλητο έμεινε η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στα δημόσια νοσοκομεία, που προωθείται και με τις 11μηνες συμβάσεις γιατρών μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η προβολή των ουσιαστικών αναγκών των γιατρών - αλλά και των ασθενών - εκφράστηκε μόνο με το υπόμνημα και τις παρεμβάσεις της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπός της, η 11μηνη εργασία των γιατρών με το μπλοκάκι αποτελεί προέκταση της - καθ' υπόδειξη των Βρυξελλών - διευθέτησης του χρόνου εργασίας και έρχεται ως συνέχεια των επικουρικών γιατρών που καθιέρωσε προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επέκτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ στους νοσηλευτές. Ζήτησε την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση χωρίς όρους όσων εργάζονται με αυτές. Ωστόσο, η υπουργός Υγείας, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι με αυτή τη διαδικασία τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας, επέμενε στην πρόσληψη των γιατρών με 11μηνη διάρκεια, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στη λογική να καταργηθούν οι επικουρικοί γιατροί. Υποστηρικτή στη συνάντηση για τους επικουρικούς γιατρούς είχε την ΠΑΣΚ Γιατρών, ενώ ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (ΑΕΓ) - στηρίζεται απ' το ΣΥΝ - εξέφρασε την αντίθεσή του όχι στην ίδια την ελαστική σχέση εργασίας, αλλά στο ότι επεκτάθηκε και στην Αττική, ενώ θεσμοθετήθηκε για την κάλυψη των κενών στην επαρχία.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μανώλης Καλοκαιρινός, δικαιολόγησε, στο όνομα της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση της γρίπης, τις προσλήψεις των γιατρών με μπλοκάκι. Η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, σαν την επιδημία της «νέας γρίπης», όπως υπογράμμισε στη συνάντηση και ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ, βρίσκεται στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και συνολικότερα του δημόσιου συστήματος, με την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα είναι προετοιμασμένο και για τέτοιες καταστάσεις.

Το πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ

Οπως καταγράφει και το υπόμνημα που κατατέθηκε στην υπουργό, η ΔΗΠΑΚ παλεύει μεταξύ άλλων για:

  • Την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας και τη μονιμοποίηση άμεσα όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και την πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών αλλά και όλου του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία και τη στελέχωση της δημόσιας ΠΦΥ.
  • Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
  • 1.700 ευρώ βασικό μισθό στον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο γιατρό.
  • Μείωση της αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας και έως ότου μηδενιστεί ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος χρόνος, να καλύπτεται ασφαλιστικά ο ειδικευόμενος και να επιδοτείται με το 80% του μισθού.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.
  • Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα και στις υπηρεσίες Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ