Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προεκλογικός και μετεκλογικός αντισταλινισμός

Οι αντικομμουνιστικές αρχές δίκασαν και καταδίκασαν τον Στάλιν και την ηγεσία των μπολσεβίκων και ξεκινούν δίκες σε βάρος όσων αμφισβητούν την ιστορική τους «αλήθεια»

Στις αρχές του Γενάρη ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο, εστίασε στο θέμα του «γκολοντομόρ», δηλαδή του λιμού του 1932-33, που οι αντικομμουνιστικές αρχές χαρακτηρίζουν «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» από τους μπολσεβίκους. Ετσι, ανακοίνωσε πως η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας παρέπεμψε την υπόθεση για το λιμό του 1932-33 στο δικαστήριο.

Τελικά, σε μια δίκη-«εξπρές», το εφετείο του Κιέβου δίκασε και καταδίκασε στις 13 του Γενάρη τους ηγέτες της ΕΣΣΔ καθώς και της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας της δεκαετίας του 1930. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ιντερφάξ», το δικαστήριο αποφάσισε ακόμη «να κλείσει την ποινική υπόθεση λόγω του θανάτου των ενόχων της γενοκτονίας», του Ι. Στάλιν, του Β. Μολότοφ, του Λ. Καγκανόβιτς και άλλων μπολσεβίκων, που καταδικάστηκαν με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικών Ερευνών της Ουκρανίας, το οποίο ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια του λιμού πέθαναν στην Ουκρανία 3.941.000 άνθρωποι. Το πώς «μαγειρεύτηκαν» αυτά τα στοιχεία έγινε πριν μερικούς μήνες ολοφάνερο, όταν μαθεύτηκε πως οι αρχές είχαν συμπεριλάβει στα θύματα του λιμού του '30 τους σημερινούς κατοίκους μιας ολόκληρης κωμόπολης.

Διώκεται η μη αποδοχή της αντικομμουνιστικής εκδοχής της Ιστορίας

Πάντως, το «κυνήγι μαγισσών» δε σταματάει εδώ. Στις 21 του Γενάρη στην Ουκρανία θα γίνει η πρώτη δίκη σε βάρος ενός ανθρώπου που δημόσια αμφισβήτησε την επίσημη αντικομμουνιστική εκδοχή της ιστορίας του λιμού του 1932-33. Πρόκειται για τον Σεργκέι Σβέντο, αρχισυντάκτη της τοπικής εφημερίδας «Ροντόε Πριαζόβιε», που εκδίδεται στην πόλη Νοβογιάζοφσκοε, στην περιοχή του Ντονιέτσκ.

Ο Σ. Σβέντο δημοσίευσε στις 25 του Νοέμβρη 2009 ένα άρθρο για το λιμό, που τον χαρακτηρίζει «τραγωδία», για την οποία αμφισβητεί ότι ευθύνεται η σοβιετική ηγεσία, ενώ σημειώνει πως δεν επρόκειτο για «γενοκτονία των Ουκρανών», αφού εξαιτίας του λιμού πέθαναν κι άνθρωποι από άλλες εθνικότητες. Σημειώνει ακόμη πως τα στοιχεία των θυμάτων του λιμού μεγεθύνονται από τις αρχές σκόπιμα, για πολιτικούς λόγους.

Το άρθρο αυτό προκάλεσε τη μήνυση επιχειρηματία και στελέχους του κόμματος του Γιούστσενκο, που ζήτησε την καταδίκη του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, στη βάση του σχετικού αντικομμουνιστικού άρθρου (442) που έχει ενσωματωθεί στον ποινικό κώδικα της Ουκρανίας.

Πάντως, ο Γιούστσενκο ήδη εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το λιμό. Και όλα αυτά συμβαίνουν 2 μέρες πριν την πραγματοποίηση των προεδρικών εκλογών στη χώρα στις 17 του Γενάρη, που δίνουν μονοψήφιο ποσοστό στον συγκεκριμένο αστό πολιτικό.

Η Ουκρανή πρωθυπουργός και υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα, Γιούλια Τιμοσένκο, από την πλευρά της επανέλαβε τη δέσμευση πως αν εκλεγεί θα επιδιώξει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα θα αποκαταστήσει αρμονικές σχέσεις με τη γειτονική Ρωσία. Μια μέρα νωρίτερα, η ίδια είχε κατηγορήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και κυρίως τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς του «Κόμματος των Περιοχών» πως επιδιώκουν να νοθεύσουν τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Κάλεσε ταυτόχρονα τη «διεθνή κοινότητα» να βοηθήσει ώστε να αποτραπούν αυτά τα σχέδια. Ζήτησε επίσης να είναι έτοιμη για να κάνει έκκληση στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, η πρόσφατη δημοσκόπηση του «Russian Public Opinion Center» (VtsIOM), που διεξάχθηκε από 3 έως 10 του Γενάρη σε 40 πόλεις, δείχνει πως η συμμετοχή θα φτάσει το 89% και την «πρωτιά» θα λάβει ο Γιανούκοβιτς με 30,5%. Στη συνέχεια - εκτοπίζοντας από τη δεύτερη θέση την Τιμοσένκο που λαμβάνει το 13,9% - εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Τιχίπκο με 14,4% ενώ στο 3% βρίσκεται ο σημερινός Πρόεδρος, Βίκτορ Γιουστσένκο.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διαχρονική ...fake προπαγάνδα για τον λιμό στην Ουκρανία (2022-03-19 00:00:00.0)
Αντικομμουνισμός με ...δοξολογίες (2008-07-29 00:00:00.0)
Βίκτορ Γιουστσένκο (2007-12-16 00:00:00.0)
Προεδρικό Διάταγμα αποκατάστασης του ναζισμού (2007-10-24 00:00:00.0)
Ανιστόρητος αντικομμουνισμός (2006-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ