Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προεδρικό Διάταγμα αποκατάστασης του ναζισμού

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας απευθύνθηκε στη Γενική Εισαγγελία της χώρας και στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας, ζητώντας τους να στρέψουν την προσοχή τους στο πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της χώρας, Β. Γιούστσενκο, και με το οποίο, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκαν επίσημοι γιορτασμοί για τα 65 χρόνια από την ίδρυση του λεγόμενου ουκρανικού αντάρτικου στρατού (ΟΥΠΑ), που στο όνομα της «αποτίναξης του μπολσεβικισμού» είχε μπει κάτω από τις διαταγές των χιτλερικών, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Σοβιετικής Ουκρανίας, κι ευθύνεται για εγκλήματα σε βάρος άμαχου πληθυσμού και αιχμάλωτων στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού.

Το ΚΚ Ουκρανίας εκτιμά πως το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα αντιτίθεται στο Σύνταγμα της χώρας, αφού αποτελεί τμήμα της προπαγάνδας, και μάλιστα σε κρατικό επίπεδο, υπέρ της εγκληματικής ιδεολογίας του ναζισμού, που καταδικάστηκε από την ανθρωπότητα στο Δικαστήριο της Νυρεμβέργης.

Το ΚΚ Ουκρανίας καλεί τα αρμόδια κρατικά όργανα να κινήσουν ποινικές διώξεις σε βάρος όσων προωθούν μέσα στην κοινωνία τις νεοναζιστικές απόψεις.

Να σημειωθεί επίσης πως ο Πρόεδρος Β. Γιούστσενκο έδωσε εντολή να ολοκληρωθούν και οι εργασίες για την κατασκευή στην πόλη του Λβοφ ενός μνημείου προς τιμήν του επικεφαλής του ΟΥΠΑ, Ρομάν Σουχέβιτς.

Πάντως, οι εκδηλώσεις τιμής που οργάνωσαν φέτος οι αρχές της Ουκρανίας στις 14/10 προς τιμήν των 65 χρόνων από την ίδρυση του ΟΥΠΑ συνάντησαν τη σφοδρή αντίθεση χιλιάδων Ουκρανών που, κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, εμπόδισαν την πραγματοποίησή τους.

Σε μια ανάλογη παρέμβαση, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Γιούστσενκο, ανακήρυξε χτες, από το Χάρκοβο όπου βρισκόταν, το 2008 ως «έτος στη μνήμη των θυμάτων του λιμού» που έπληξε την Ουκρανία και άλλες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης την περίοδο 1932-'33, και πρόσθεσε ότι θα στηθούν μνημεία για τα θύματα αυτά τόσο στο Κίεβο όσο και στο Χάρκοβο.

Πρόκειται για συνέχεια της γνωστής αντικομμουνιστικής επιχείρησης της διαστρέβλωσης της ιστορίας παρουσιάζοντας το λιμό εκείνης της περιόδου ως «σκόπιμη εξόντωση του ουκρανικού λαού από τους μπολσεβίκους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ