Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαπραγματευτικοί ελιγμοί...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΒΙΕΝΝΗ.--

Σαν «ανεπίσημα σημεία σύγκλισης ή ακόμη και ταύτισης απόψεων για την προώθηση της συζήτησης» χαρακτήρισε χτες ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην τρόικα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, Αλεξάντερ Μπότσαν - Χαρτσένκο, το κείμενο 14 σημείων που παρουσίασε προχτές η τρόικα στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι επρόκειτο για κάποιο νέο «επίσημο έγγραφο ή πρόταση για πλαίσιο συμφωνίας», επιμένοντας ότι η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει «το θεμέλιο και το σημαντικότερο κείμενο» για το Κοσσυφοπέδιο. Από την άλλη, χαρακτήρισε τις έως τώρα συνομιλίες «δύσκολες», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα (Γερμανός) Βόλφανγκ Ισινγκερ, διέψευσε ότι ενδέχεται να γίνει διεθνής διάσκεψη για το Κοσσυφοπέδιο ως το τέλος Νοέμβρη. Υποστήριξε ότι θα ήταν «επικίνδυνες» οι συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα, ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι στις 5 Νοέμβρη στη Βιέννη και επανέλαβε ότι αυτές «θα πρέπει να ολοκληρωθούν» ως τις 10 Δεκέμβρη. Σε επόμενο σημείο εκτίμησε ότι Βελιγράδι και Πρίστινα θα δουν «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» μόνο εάν ο χωρισμός τους επέλθει «χωρίς συγκρούσεις», αφού όπως πρόσθεσε, η ΕΕ θα ανοίγει πλέον την πόρτα της μόνον σε υποψήφιες χώρες που έχουν επιλύσει τα προβλήματα με γείτονες...

Τέλος, χτες - ενόψει της επίσκεψης του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα στο Βελιγράδι - η σερβική κυβέρνηση κάλεσε την Ιταλία να μην αναγνωρίσει μια ενδεχόμενη «μονομερή και παράνομη διακήρυξη ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ