Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
Ο νέος διαπραγματευτής με Σολάνα στη Ρώμη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΩΜΗ.--

«Να συνεχίσει με σθένος» τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του δεσμεύτηκε, φθάνοντας στη Ρώμη, ο νέος διαπραγματευτής, υφυπουργός Εξωτερικών, Σαγιάντ Τζαλίλι. Στην προγραμματισμένη, για χτες βράδυ, συνάντηση με τον Χαβιέ Σολάνα, ο Τζαλίλι συνοδευόταν από τον παραιτηθέντα διαπραγματευτή Αλί Λαριτζάνι. Μετά την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη, πηγές προσκείμενες στην ΕΕ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν ποια θα ήταν η ατζέντα της συζήτησης.

Ομως, τα πνεύματα μοιάζουν ιδιαίτερα τεταμένα, λόγω της τελευταίας αυτής εξέλιξης, εντός Ιράν. Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επέσπευσε την επιστροφή του από διήμερη επίσκεψη στην Αρμενία, κάνοντας λόγο για «απρόσμενες εσωτερικές εξελίξεις», χωρίς να δοθεί καμία περαιτέρω εξήγηση. Λίγο νωρίτερα, 183 βουλευτές, στην πλειοψηφία τους «σκληροπυρηνικοί» και παλαιότερα προσκείμενοι στον Αχμαντινετζάντ και πάντα πιστοί στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υπέγραψν επιστολή με οποία εξαίρουν τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Λαριτζάνι, αφήνοντας αιχμές για την αντικατάστασή του.

Ο ίδιος ο Αγιατολάχ δεν έχει μιλήσει ακόμη. Είναι βέβαιο ότι χωρίς την έγκρισή του δε θα γινόταν δεκτή η παραίτηση Λαριτζάνι. Εντούτοις, χτε, ο σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, χαρακτήρισε «ατυχέστατη και πιθανότατα λανθασμένη» την αντικατάσταση Λαριτζάνι την κρίσιμη αυτή στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ