Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΕΛΕ
Σύγκρουση των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα
  • Η ΠΑΣΚΕ φρόντισε ακόμα και απ' τον τίτλο του συνεδρίου να πει ότι «και η ιδιωτική εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό»
  • Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων τόνισαν ότι δε σταματούν την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στον εργασιακό μεσαίωνα

Ενισχυμένες βγήκαν οι ταξικές δυνάμεις από το συνέδριο (όπου έγιναν και αρχαιρεσίες) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην Ομοσπονδία και δύο έδρες στο ΔΣ. Στην ουσία στο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ έδωσαν μάχη οι δύο γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος. Απ' τη μια μεριά ήταν ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και απ' την άλλη οι δυνάμεις της ρήξης και της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική. Η ΠΑΣΚΕ μπορεί να έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ, αλλά με τη διαδρομή της, χρόνια τώρα στην ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, έχει «πρωτοπόρο» ρόλο στο συμβιβασμό και στην εξυπηρέτηση της εργοδοσίας. Η παλιότερη εξευτελιστική σύμβαση στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών με 0% και η παραμονή της μέχρι τέλους στους «διαλόγους» είναι μόνο δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ δήλωσε ποιον εξυπηρετεί ακόμα και απ' τον αποκαλυπτικό τίτλο που έδωσε στο 34ο συνέδριο: «Και η ιδιωτική εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό»! Με λίγα λόγια, υπερασπίστηκε την επιχειρηματική δράση στην Παιδεία. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας είναι ευθυγραμμισμένη με κάθε πλευρά της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Παραθέτουμε μόνο λίγα απ' το «διεκδικητικό» της πλαίσιο: Δόμηση αναλυτικού προγράμματος με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων, αναφορά της ορολογίας της τυπικής εκπαίδευσης (άρα αναγνώριση της άτυπης), αποτελεσματικότερη διασύνδεση των πανεπιστημιακών σπουδών με την απασχόληση, επιτελικός σχεδιασμός των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης. Να το πούμε κι αλλιώς; Ο,τι συμφέρει το κεφάλαιο βρίσκεται στο σχέδιο δράσης της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ. Την ίδια ώρα οι απολύσεις και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις φαίνονται αυτονόητες.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ μίλησαν ξεκάθαρα, τονίζοντας την αναγκαιότητα της πάλης για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση, την απόρριψη της ωρομισθίας και τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Υπογράμμισαν ότι θα παλέψουν για την απεργία στις 10 του Φλεβάρη, που αποτελεί κλιμάκωση της πετυχημένης απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη. Δήλωσαν, επίσης, ότι θα παλέψουν για την ενότητα των εργαζομένων στην εκπαίδευση, ενώ θα σταθούν ενάντια στο «μαύρο μπλοκ» ΕΕ - κυβέρνησης - κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η ΔΑΚΕ απ' την πλευρά της κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με την ΠΑΣΚΕ. Οι παρατάξεις «Παρεμβάσεις» και «Ανανεωτική» στη μάχη που δόθηκε μέσα στο συνέδριο το Σάββατο, και αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις απ' τη συζήτηση, έμειναν θεατές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός με προκλητικό τρόπο αρνήθηκε τους συνέδρους του σωματείου «Βύρωνα», με το πρόσχημα ότι είναι κλαδικό και όχι ομοιοεπαγγελματικό, ενώ έχουν ψηφίσει μόνο εκπαιδευτικοί για την ανάδειξη συνέδρων. Ο ουσιαστικός λόγος απόρριψής του δεν ήταν άλλος απ' την ταξική του κατεύθυνση.

Οι ταξικές δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν στις αρχαιρεσίες απ' το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης». Τα αποτελέσματα, για το ΔΣ της Ομοσπονδίας, έχουν ως εξής:

«Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση»: 17 ψήφοι και 2 έδρες.

ΠΑΣΚΕ (Ενότητα): 92 ψήφοι και 10 έδρες.

ΔΑΚΕ: 16 ψήφοι και 2 έδρες.

Αγωνιστικές Συσπειρώσεις - Παρεμβάσεις: 12 ψήφοι και 1 έδρα.

Ανανεωτική Κίνηση: 8 ψήφοι και καμία έδρα.

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών: 2 ψήφοι και καμία έδρα.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΠΑΣΚΕ, την τελευταία στιγμή, κατέβασε δύο ψηφοδέλτια, χωρίς να εξηγήσει πριν το γιατί. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το έκανε για να «κερδίσει» και τον τρίτο αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ (από τα λεγόμενα υπόλοιπα)!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ