Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 36/05
Αναγνωρίσεις προσόντων και όχι δικαιωμάτων

Διέρρευσαν σε συγκροτήματα του Τύπου πλευρές του ΠΔ

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα που θα ενσωματώσει στο Ελληνικό Δίκαιο την κοινοτική οδηγία 36/05 και όπως φαίνεται το ΠΔ ήδη έχει διαρρεύσει σε κάποια συγκροτήματα του Τύπου, που παρουσίαζαν πλευρές του την περασμένη Κυριακή. Από τα σενάρια και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν επιβεβαιώνεται ότι δε γίνεται λόγος για απονομή «δικαιωμάτων», αλλά για αναγνώριση «προσόντων». Δε μιλάμε δηλαδή για εργασιακά δικαιώματα, αλλά για δυνατότητα ...«πρόσβασης» στο επάγγελμα. Από εκεί και πέρα θα κρίνει η αγορά.

Το «κλειδί» στη διαδικασία των αναγνωρίσεων φαίνεται ότι θα είναι η κατάταξη των αποφοίτων στο ευρωπαϊκό σύστημα προσόντων των 8 επιπέδων.

Οι εφημερίδες, στις οποίες φαίνεται ότι διέρρευσε το ΠΔ, συγκλίνουν στο ότι αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση προσόντων στους διάφορους αποφοίτους ιδρυμάτων χωρών της ΕΕ, θα είναι το «Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων» (ΣΑΕΠ) που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα θα καταργηθεί το υπάρχον «Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού». Για την τύχη του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και την τυχόν εμπλοκή του στην όλη διαδικασία δεν αναφέρεται τίποτα. Αυτό που σημειώνουν όμως είναι ότι για τις ειδικότητες που υπάρχουν επαγγελματικές ενώσεις, όπως το ΤΕΕ, ο ιατρικός ή ο δικηγορικός σύλλογος, φαίνεται ότι θα ανατεθεί σε αυτές τις ενώσεις να πιστοποιούν τα προσόντα των αποφοίτων, από το 2013 και μετά.

Για το θέμα των κολεγίων, τα δημοσιεύματα της Κυριακής δεν ταυτίζονται πλήρως, αφού στη μια περίπτωση γίνεται λόγος για δυνατότητα αντισταθμιστικών μέτρων και στην άλλη, μόνο για δυνατότητα να ζητούνται διευκρινίσεις από τη χώρα που απονέμει τον τίτλο σπουδών.

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα αναγνώρισης «προσόντων» φαίνεται ότι θα είναι πολυδαίδαλο, αφού τα δημοσιεύματα τονίζουν ότι το ΠΔ αριθμεί πάνω από 200 σελίδες και αντίστοιχα πολυσέλιδη είναι και η οδηγία που ενσωματώνει. Ακόμα και η ιστορική αναδρομή από το 1989 που συντάχθηκε η πρώτη σχετική οδηγία της ΕΕ για τις αμοιβαίες αναγνωρίσεις, μέχρι και το 2005 που συντάχθηκε η τελευταία (και τις μερικές αναθεωρήσεις που ακολούθησαν και μετά το 2005) αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλαπλές αντιθέσεις στη διαδικασία των αναγνωρίσεων στο πλαίσιο της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ