Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Απεργούν ενάντια στο ξεπούλημα

Αρχισε από τα μεσάνυχτα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στη Διώρυγα, ενάντια στο ξεπούλημά της 

Ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα οι διαδοχικές 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Διώρυγα της Κορίνθου ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να την ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο και για τη λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία της. Τις απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κηρύξει τα δύο σωματεία της Διώρυγας - Σωματείο Ναυτικών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ» και Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων. Η πρώτη 48ωρη είναι σήμερα και αύριο ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο στις 25 - 26 και 28 - 29 Νοέμβρη.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της κατάστασης, είναι ότι από προχτές το βράδυ οι υπεύθυνοι της εταιρίας «ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ» απειλούσαν τους εργαζόμενους με επιλεκτικές και σταδιακές απολύσεις, διαθεσιμότητες και κλείσιμο του καναλιού ώστε να μην προχωρήσουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Να σημειώσουμε ότι το κανάλι είναι κλειστό από τις 14 Νοέμβρη λόγω αποκόλλησης μεγάλου τμήματος πρανούς, κάτι που κάνει ανασφαλή τη διέλευση των πλοίων καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.

Στο μεταξύ χτες εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας ώστε να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Στο σκεπτικό των ασφαλιστικών μέτρων οι αρμόδιοι της διοίκησης δήλωναν αναρμόδιοι να λύσουν τα αιτήματα των εργαζομένων επειδή κύριος μέτοχος είναι το δημόσιο. Το δικαστήριο τελικά έκρινε την απεργία των εργαζομένων νόμιμη. Στο πλευρό των εργαζομένων στο δικαστήριο βρέθηκε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Αποκαλυπτική, ωστόσο, ήταν και η απάντηση που έδωσε στο δικαστήριο ο Γ. Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, στο θέμα που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι για το κατά πόσο ασφαλής είναι η διέλευση από το κανάλι. Οπως τονίστηκε, ούτε η εταιρία, ούτε το Λιμεναρχείο Ισθμίας αλλά ούτε και η ίδια η τεχνική εταιρία που έχει αναλάβει τα έργα συντήρησης δεν μπορούν να δώσουν πιστοποιητικό που να δηλώνεται η ασφάλεια των εργαζομένων και των πλοίων που διασχίζουν το κανάλι.

Χτες το Σωματείο Ναυτικών Διώρυγας Κορίνθου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ» κατέθεσε εξώδικο κατά της εταιρίας, καταγγέλλοντας ότι υπήρξε σειρά σοβαρών καταπτώσεων από τις 14 Νοέμβρη στο κανάλι, ώστε από τύχη δε θρηνήθηκαν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ