Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη «συμπολεμιστής» των εργατών

Αποψη της γιορτινής εκδήλωσης των ταξικών σωματείων της Ζώνης
Αποψη της γιορτινής εκδήλωσης των ταξικών σωματείων της Ζώνης
Συμπαραστάτης και «συμπολεμιστής» η Τέχνη ξαναβρέθηκε στους ανειρήνευτους, σκληρούς, ταξικούς αγώνες των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση που διοργάνωσαν τα ταξικά σωματεία της Ζώνης, για τα παιδιά, με κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους, μετατράπηκε σε γιορτή, όπου αναδείχθηκε το πανίσχυρο όπλο της αγωνιστικής αλληλεγγύης. Στο κατάμεστο από εργατικές οικογένειες δημαρχείο Πειραιά, οι 138 καλλιτέχνες που συμμετείχαν τον Δεκέμβρη στην έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια, προχώρησαν σε μία πολύτιμη προσφορά προς τους εργάτες της Ζώνης, και γενικά την εργατική τάξη. Κατέθεσαν στα ταξικά σωματεία της Ζώνης το ποσό των 15.420 ευρώ, χρήματα που συγκέντρωσαν από την πώληση των έργων τους.

Με τα χρήματα αυτά οι καλλιτέχνες ενίσχυσαν τα σωματεία ενάντια στη «βιομηχανία» δικαστικών διώξεων που έστησαν σε βάρος τους επιχειρηματίες της Ζώνης και πολιτικοί τους εκπρόσωποι, με στόχο να ποινικοποιήσουν, να ανακόψουν τους αγώνες και να συνθλίψουν δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν αποσπάσει οι εργάτες της Ζώνης (λ.χ. 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο).

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά σημείωσε πως αυτή η προσφορά των καλλιτεχνών, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Αναδεικνύει ότι η Τέχνη μπορεί να εμπνεύσει, να εξοπλίσει την εργατική τάξη και να δώσει παραπέρα ώθηση στους αγώνες της. Στη σημασία που έχει η καλλιτεχνική προσφορά στους εργατικούς αγώνες αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών, Γιάννης Δεληγιάννης.

Από μέρους των καλλιτεχνών, η Εύα Μελά τόνισε ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες, «όπως είχαν δεσμευτεί, διέθεσαν εξολοκλήρου στα σωματεία τα χρήματα που συγκέντρωσαν από τα έργα που πρόσφεραν στην έκθεση». Τα χρήματα προσφέρονται «για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων της Ζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δικαστικά έξοδα από τις συνδικαλιστικές διώξεις που αντιμετωπίζει το ταξικό κίνημα της Ζώνης». Συμπλήρωσε ότι η έμπρακτη αλληλεγγύη των καλλιτεχνών είναι συνέχεια των εκθέσεων που γίνονται μέσα στο χώρο της Ζώνης από το 2006, έκθεση που θα πραγματοποιηθεί και φέτος (23/4-2/5).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ