Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Τίμησε τον ποιητή του λαού

Τον ποιητή του λαού και της επανάστασης, τον Γιάννη Ρίτσο, τίμησε με διήμερη εκδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» Κερατσινίου (ΔΑΣ). Ανθρωποι κάθε ηλικίας τίμησαν τον μεγάλο «συμπολίτη» τους, καθώς πριν 25 χρόνια ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κερατσινίου. Παραβρέθηκαν επίσης οι δήμαρχοι Κερατσινίου και Νίκαιας, Φώτης Μελάς και Στέλιος Μπενετάτος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Στους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί στο Κερατσίνι αναφέρθηκε ο Δημ. Μουρίκης, δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ, διεκδικώντας ανυποχώρητα να σταματήσει η επίθεση στα δικαιώματα και προσκαλώντας το λαό «σ' αυτόν το κόκκινο δρόμο της ζωής». Η Σοφία Θωμάρεη, δημοτική σύμβουλος της ΔΑΣ, ανέφερε την έγγραφη πρόταση της ΔΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο να δοθεί το όνομα του ποιητή στην κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου.

Η Μαρία Πεσκερτζή (δρ Φιλολογίας, σχολική σύμβουλος) μίλησε για τη «στράτευση της τέχνης και το πρόβλημα της διδασκαλίας της ποίησης του Γ. Ρίτσου». Θέτοντας ερωτήματα όπως «αν υπάρχει τέχνη που δεν είναι στρατευμένη», σημείωσε πως «η ποίηση του Γ. Ρίτσου δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τις καλοστημένες παγίδες ή τις κατηγορίες κριτικών, επισημαίνοντας την παράβλεψη του γεγονότος πως ο Ρίτσος, επειδή υπήρξε μαρξιστής συνέδεσε όσα από πρώτη άποψη φαίνονται αντιφατικά» και πως «αν παραβλέψει κανείς στο έργο του την ανθρωπιστική διάσταση είναι εύκολο να παρερμηνευτεί». Για το πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αληθινή του φυσιογνωμία, τόνισε: «Να ακολουθήσουμε όσο πιο πιστά την ποιητική του σκέψη... ως τον ήλιο».

Μιλώντας για τη «μέθοδο δραματοποίησης στο ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου» ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς, θέτοντας το ερώτημα «ποια είναι η σχέση θεατρικότητας με την ποίηση και αν αυτή υπάρχει», τόνισε πως «κάθε καλλιτεχνική δημιουργία οριοθετείται αποκλειστικά και μόνο από τον αποδέκτη της» και πως «όταν το θέατρο συναντά την ποίηση η ιδανική πραγματικότητα πραγματώνεται στη σκηνή».

Ακολούθησε προβολή DVD «Το Κερατσίνι μιλάει για τον Ρίτσο» και μουσική. Την Κυριακή έγινε παρουσίαση ενός οδοιπορικού, με τίτλο «Στον κόκκινο δρόμο της ζωής και της ποίησής του», μέσα από ένα λογοτεχνικό κείμενο - αφήγηση του Βασίλη Κολοβού, απαγγελία ποιημάτων από την Μαρία Δημητρούκα, μουσική από το συγκρότημα της ΚΝΕ και έκθεση παιδικών έργων, εμπνευσμένων από ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να μεταφέρουμε τα μηνύματα της ποίησής του στους αδικημένους»... (2009-11-24 00:00:00.0)
Ξεκινάει σήμερα στον Περισσό (2009-11-21 00:00:00.0)
Αύριο και την Κυριακή στον Περισσό (2009-11-20 00:00:00.0)
Ποιητής της επαναστατικής εξύψωσης του λαού (2009-04-30 00:00:00.0)
Δε βολευόμαστε «με λιγότερο ουρανό»... (2009-03-24 00:00:00.0)
Ποίηση και ποιητές με τον Βασίλη Κολοβό (2008-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ