Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Αξιώνουν «ζεστό» χρήμα

Μελέτη του ΙΟΒΕ «προτείνει» κρατική στήριξη και πλούσια χρηματοδότηση των βιομηχάνων του κλάδου

Περισσότερο χρήμα, πολύπλευρη κρατική στήριξη και επιχορηγούμενους εργάτες για τους επιχειρηματίες της Κλωστοϋφαντουργίας προτείνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στη μελέτη του για τον κλάδο, όπου διαπιστώνει τη δεδομένη συρρίκνωσή του τα τελευταία χρόνια. Προκρίνεται έτσι, μια παλιά «συνταγή» που στο παρελθόν γέμισε τις τσέπες των επιχειρηματιών, αλλά άδειασε τις κλωστοϋφαντουργίες από τους εργαζόμενους και μετέτρεψε σε «κουφάρια» τα εργοστάσια του κλάδου.

Αμεση κατάρτιση «συνολικού στρατηγικού σχεδίου», προτείνει το ΙΟΒΕ, αξιοποίηση νέων και υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, κίνητρα για παραγωγή προϊόντων εντάσεως τεχνολογίας, συνεισφορά του κράτους από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων μέχρι την τσάμπα προσφορά εργατών, μέσω της σύνδεσης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, προστασία των επιχειρήσεων από το παραεμπόριο, ενίσχυση δράσεων από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών. Αυτά περιλαμβάνει το «στρατηγικό σχέδιο» διάσωσης των αφεντικών της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ αναφέρει ότι η εθνική διαπραγματευτική θέση στο θέμα της παραγωγής βαμβακιού στην Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη της και τις επιπτώσεις στην εγχώρια κλωστοϋφαντουργία.

Το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι η πτωτική πορεία του κλάδου τα τελευταία 20 χρόνια έχει να κάνει και με την επικέντρωση σε προϊόντα χαμηλού βαθμού διαφοροποίησης. Σε «απλά» υφάσματα, λευκά είδη και κλωστές, δηλαδή, αντί για προϊόντα με μεγάλο περιθώριο κέρδους που θα καλύπτουν αυξημένες απαιτήσεις, χωρίς να επηρεάζει η τιμή τους τις πωλήσεις. Αυτό προτείνει το ΙΟΒΕ, ουσιαστικά μια ανακατεύθυνση στο περιεχόμενο της παραγωγής, ξεκομμένη από τις εγχώριες λαϊκές ανάγκες, με προφανή έμφαση στην εξαγωγική κατεύθυνση. Μια διαδικασία που εμπεριέχει και την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, με απόρριψη εκείνων που δεν θα προσαρμοστούν. Οσο για τα υφιστάμενα προϊόντα, αυτά παράγονται ήδη φτηνότερα αλλού, με την υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, καθώς «σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, το κόστος εργασίας είναι υπερδεκαπλάσιο, ενώ σε σχέση με χώρες της ΝΑ Ασίας οι συγκρίσεις είναι ακόμη πιο δυσμενείς».

Στην μελέτη του ΙΟΒΕ σημειώνεται ότι το 2009 η υποχώρηση της παραγωγής στον κλάδο συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση. Μεταξύ 2000 - 2007 η ετήσια μέση μείωση της κατανάλωσης ήταν 2,2%. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αντιστοιχούν στο 3,5% του συνόλου των εξαγωγών και στο 2,1% των εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων. Το 70% των εξαγωγών κατευθύνονται στην ΕΕ. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι πιέσεις στην εγχώρια παραγωγή θα συνεχιστούν και θα επιδεινωθούν από την συντελούμενη αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων των αναπτυσσόμενων χωρών. Επισημαίνεται ακόμη ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει και την εγχώρια ζήτηση, καθώς έχει μειωθεί και η παραγωγή ενδυμάτων, ενώ συγκρατούνται οι καταναλωτικές δαπάνες, δεν φτιάχνονται νέα σπίτια, βρίσκεται σε ύφεση ο τουρισμός.

Ενα από τα πλεονεκτήματα της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας είναι η υψηλή ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, η παραγωγή του οποίου μειώνεται διαρκώς. Αυτό σημειώνεται από το ΙΟΒΕ ως ένα από τα προβλήματα του κλάδου, σε συνδυασμό με την αδυναμία προσέλκυσης ικανού ανθρώπινου δυναμικού και τη μη παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων. Παρ' όλα αυτά κρίνει ότι πρέπει να ενισχυθούν οι βιομήχανοι καθώς οι όποιες φιλοδοξίες διατήρησης υψηλών δασμών σε κλάδους όπως η κλωστοϋφαντουργία, δεν επαληθεύτηκαν από τις διαπραγματεύσεις του γύρου της Ντόχα. «Μακροπρόθεσμα, αφού απέλθουν οι κραδασμοί της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η ελληνική κλωστοϋφαντουργία θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα αντιμέτωπη με ένα διεθνές περιβάλλον με ακόμα μικρότερο βαθμό προστασίας», σημειώνει το ΙΟΒΕ για να στηρίξει την αναγκαιότητα των προτάσεών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ