Κυριακή 31 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
Στοχοπροσηλωμένα εντείνονται οι προετοιμασίες

Το θέμα δεν είναι μόνο η μαζική συμμετοχή στην απεργία, είναι να πάρουν οι εργάτες την τύχη τους στα δικά τους χέρια

Οι σωματειακές επιτροπές παίζουν κρίσιμο ρόλο στην καθημερινή αντιπαράθεση με την εργοδοτική ασυδοσία (φωτ. από την απεργία στις 17 Δεκέμβρη)
Οι σωματειακές επιτροπές παίζουν κρίσιμο ρόλο στην καθημερινή αντιπαράθεση με την εργοδοτική ασυδοσία (φωτ. από την απεργία στις 17 Δεκέμβρη)
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα εντείνεται η δράση των ταξικών δυνάμεων για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη. Στόχος και μαζί δείκτης για την πρόοδο των προετοιμασιών αποτελεί η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ. Η οργάνωση των εργαζομένων «στη βάση», το να σηκώσουν οι ίδιοι το βάρος της απόφασής τους αλλά και της υλοποίησής της. Είναι όρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, κάθε εργάτης να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί στην οργάνωση της πάλης, ώστε να δυναμώσει και να τελεσφορήσει η συλλογική και ταξικά προσανατολισμένη πάλη.

Αυτό αντανακλά η συγκρότηση και η δράση Σωματειακών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα στους χώρους δουλειάς. Ακόμα, η παρέμβαση σε νέους χώρους, η χρησιμοποίηση νέων μορφών δράσης προκειμένου να φθάσει παντού το κάλεσμα συσπείρωσης στον ταξικό πόλο, να αναδειχθεί η ανάγκη ενιαίας απάντησης των εργαζομένων στην ολομέτωπη και διαρκώς εντεινόμενη επίθεση που δέχονται από το κεφάλαιο, τις πολιτικές δυνάμεις του, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Σχολεία αγώνα οι Σωματειακές Επιτροπές

Οι δράσεις των Σωματειακών Επιτροπών είναι στην κυριολεξία σχολεία αγώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στο κτίριο του ΟΤΕ, στην οδό Τροίας (όπως λέγεται) συγκροτήθηκε στις αρχές του 2009. Η δράση της εντάθηκε μετά το περυσινό καλοκαίρι και κυρίως μπροστά στη μάχη για τις 17 Δεκέμβρη. Η ίδια η παρουσία της αποτελεί παράγοντα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης των εργαζομένων. Μέσα σε έναν κλάδο όπου η συνδικαλιστική πλειοψηφία συντηρεί διαδικασίες μακριά από τους εργαζόμενους και με αιτήματα κόντρα στις ανάγκες τους, η Σωματειακή Επιτροπή αντιπροσωπεύει την καθημερινή συζήτηση και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για ζητήματα που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, δένει την πείρα του χώρου με το γενικότερο πλαίσιο και στόχους των ταξικών δυνάμεων. Σήμερα, στο χώρο υπάρχει μια μαγιά εργαζομένων που ξεκινά τη συζήτηση για την απεργία στις 10 Φλεβάρη, έχοντας δεδομένη την ανάγκη πραγματοποίησής της.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Hellas On Line». Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εργαζόμενοι σε αυτή και η αναγνώριση της σημασίας της είναι αποτέλεσμα της σταθερής παρέμβασής της στο χώρο δουλειάς. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν και η οργάνωση με καθολική επιτυχία της απεργίας που έγινε στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς στις 26 Γενάρη, αχρηστεύοντας πλήρως τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Η απεργία είχε την πλήρη στήριξη των εργαζομένων, παρά τις απολύσεις που γίνονταν ακόμα και μία μέρα μετά την απεργία, παρά τις προειδοποιήσεις της εργοδοσίας ότι θα πάρει μέτρα μπροστά στην απεργία για την τήρηση της νομιμότητας. Εριξε στο κενό τις προσπάθειες απεργοσπασίας από στελέχη της εταιρείας και η επιτυχία της προκάλεσε τόση ανησυχία στην εργοδοσία που δύο μέρες μετά ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει το μεροκάματο της απεργίας προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποκηρύξουν την απεργία. Η στάση της Σωματειακής Επιτροπής αποτελεί παράδειγμα αγωνιστικού ήθους και στάσης ζωής. «Αρνούμαστε να λάβουμε το ημερομίσθιο» απάντησε και αυτό κάλεσε να κάνουν οι εργαζόμενοι.

Τα παραπάνω δείχνουν τη σημασία που έχουν για τα ταξικά συνδικάτα οι Σωματειακές Επιτροπές, πόσο πολύτιμα όπλα μπορούν να αποτελέσουν όχι μόνο για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση της απεργίας στις 10 Φλεβάρη αλλά συνολικά για την οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης.

Ανάλογη εμπειρία έρχεται και από τον κλάδο τροφίμων-ποτών-γάλακτος. Οπως και σε άλλους κλάδους διαπιστώνεται ότι μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα. Αυτό εκφράζεται και μέσα από τη διάθεση όχι μόνο για συμμετοχή στην απεργία αλλά και στην περιφρούρησή της. Ταυτόχρονα, γίνεται άνοιγμα σε νέους χώρους δουλειάς, με πολλούς από αυτούς να αποτελούν παρθένο έδαφος καθώς η συνδικαλιστική δράση δεν είχε φθάσει μέχρι σήμερα εκεί. Παρά το φόβο της απόλυσης, την εργοδοτική τρομοκρατία, οι εργαζόμενοι αναζητούν τρόπους επαφής με τα συνδικάτα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει και τα αυξημένα καθήκοντα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Υπάρχει η ανάγκη για ένταση της δουλειάς, για καλύτερο σχεδιασμό και για πιο συστηματικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να κατανοηθεί από περισσότερους εργαζόμενους η ανάγκη για την απεργία και τη σημασία της. Απαιτείται υπομονή, επιμονή και αντοχή.

Να μοιραστεί το απεργιακό κάλεσμα με κάθε τρόπο

Ομως ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχουν ταξικά συνδικάτα, σωματειακές επιτροπές ή όπου οι ταξικές δυνάμεις δεν είναι πλειοψηφία, βρίσκουν και πρέπει να βρίσκουν τρόπους υπέρβασης των εμποδίων που θέτει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Τρόπους απεγκλωβισμού δυνάμεων από διαδικασίες που καλλιεργούν την αδράνεια, την απομαζικοποίηση, την απομάκρυνση των εργαζομένων από τον αγώνα. Με παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων σε μεγάλο κατάστημα των ΕΛΤΑ πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων. Μπήκαν τα ζητήματα του χώρου, συνδέθηκαν με τις γενικότερες εξελίξεις στο ασφαλιστικό, τις μορφές εργασίας, την πολιτική ιδιωτικοποίησης και άλλα. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και ζητούν από το Σωματείο να κηρύξει απεργία στις 10 Φλεβάρη.

Στις Τράπεζες, αξιοποιούνται πολύμορφες μέθοδοι για να φτάσουν σε χώρους όπου μέχρι σήμερα δεν είχαν παρέμβει. Προκειμένου να φθάσει το κάλεσμα για απεργία παντού, οι ταξικές δυνάμεις έστειλαν σε κάθε κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας κείμενο που αναδεικνύει τη σημασία της απεργίας. Ηδη υπάρχει ανταπόκριση εργαζομένων, που καλούνται να το υπογράψουν, ασκώντας πίεση στο Σωματείο για να συμμετάσχει στην απεργία.

Οι άνεργοι οργανώνονται

Ταυτόχρονα, οι ταξικές δυνάμεις αναπτύσσουν μια σειρά παρεμβάσεις που δείχνουν ότι είναι δυνατή η αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα ακόμα και σε χώρους όπου οι αντικειμενικές συνθήκες δεν το ευνοούν. Οπως συμβαίνει με το χώρο των ανέργων. Τη βδομάδα που πέρασε η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών οργάνωσε μαζική σύσκεψη. Αποτέλεσμά της είναι η αποφασιστική συστράτευση των ανέργων ναυτεργατών με ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και τις ταξικές δυνάμεις, η συμμετοχή στην προετοιμασία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη και η διεκδίκηση δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μέτρα ουσιαστικής προστασίας μέχρι να ξαναβρούν μπάρκο.

Ανάλογες δράσεις έχουν αναπτυχθεί σε πολλούς ακόμα κλάδους. Με σταθερά βήματα, η υπόθεση της απεργίας αλλά και συνολικά της οργάνωσης του αγώνα γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ