Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Δημόσιο και δωρεάν σχολείο, σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο πραγματοποίησαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για το ζήτημα της σχολικής στέγης

Δημόσια σχολεία, σύγχρονα και ασφαλή, σε πρωινή λειτουργία, απαίτησαν χτες από κοινού η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων, 15μελή και μαθητές από πολλά σχολεία της περιοχής και εκπαιδευτικοί. Στο πλευρό τους βρέθηκε και η δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης». Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Δήμου και πορεύτηκαν μέχρι το Δημαρχείο όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας.

Οπως υπογράμμισε η Βάσω Καραπάνου, πρόεδρος της Ενωσης, «τα τελευταία χρόνια με την ανοχή και έγκριση του Δήμου, αλλά και την ουδέτερη στάση του ΟΣΚ βαφτίζονται υπόγεια, διάδρομοι και πλατύσκαλα σε... αίθουσες διδασκαλίας. Η μόνη πολιτική δέσμευση που υπάρχει για το κτιριακό είναι η ανέγερση νέων σχολείων μέσω των ΣΔΙΤ. Δε δεχόμαστε τα παιδιά μας, η φροντίδα και η μόρφωσή τους, το μέλλον και οι ανάγκες τους να ζυγίζονται στη σχέση κόστους - οφέλους και να αντιμετωπίζονται σαν "ακριβό κόστος"».

«Γονείς και μαθητές στον ίδιο δίκαιο αγώνα για δωρεάν Παιδεία. Στις 10 Φλεβάρη συνεχίζουμε με τους εργάτες γονείς μας. Η εργατική οικογένεια δίνει τη μάχη ενωμένη», υπογράμμισε ο Περικλής Πάγκας, εκ μέρους του 15μελούς του 4ου Λυκείου.

Σύμφωνα με την Ενωση Γονέων, απαιτούνται:

Πέντε νηπιαγωγεία. Μόνο φέτος τουλάχιστον 150 παιδιά πήγαν σε ιδιωτικά. Πολλά από τα νηπιαγωγεία που ήδη υπάρχουν λειτουργούν σε ενοικιαζόμενους χώρους, κυρίως ισόγεια κατοικιών ή λυόμενες αίθουσες, με επιπρόσθετα προβλήματα την έλλειψη μόνιμου διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, τον οποίο πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους.

Τρία δημοτικά. Ολα τα δημοτικά είναι υπερπλήρη και λειτουργούν με επιπλέον τμήματα που στεγάζονται σε υπόγειους χώρους, διαδρόμους, αίθουσες καθηγητών κλπ.

Δύο γυμνάσια, ένα λύκειο και ένα ΕΠΑΛ. Γυμνάσια και λύκεια λειτουργούν με τμήματα υπερπλήρη, σε βιβλιοθήκες, εργαστήρια που χρησιμοποιούνται ως αίθουσες. Το 5ο Λύκειο συστεγάζεται με το ΕΠΑΛ, όπου εκεί στοιβάζονται 700 μαθητές αντί για 450, ενώ απουσιάζουν τα εργαστήρια και ο εξοπλισμός από το ΕΠΑΛ.

Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των γονιών με τη δημοτική αρχή, απαίτησαν την ενημέρωσή τους και τη συμμετοχή τους στη διεκδίκηση από το υπουργείο Παιδείας των απαραίτητων κονδυλίων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της πόλης σε σχολεία που θα έχουν όλους τους αναγκαίους χώρους και τον εξοπλισμό, θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ανοιχτά στις ανάγκες των παιδιών, ανοιχτά στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τέχνη και στο παιχνίδι και κλειστά σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Απαίτησαν, μεταξύ άλλων, τη διευθέτηση όλων των διαδικασιών - με ευθύνη του Δήμου και του ΟΣΚ - ώστε να ολοκληρωθεί η ανέγερση των σχολικών μονάδων που έχουν προγραμματιστεί, τη δέσμευση ελεύθερων και την απαλλοτρίωση κατάλληλων χώρων από το Δήμο για την ανέγερση σχολείων. Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ