Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Κοκορομαχίες» συμφερόντων

«

Ποιος από τους προστάτες θα μας προστατέψει;»... Η αντιμετώπιση (και) του ποδοσφαίρου σαν προϊόντος (καπιταλισμός γαρ) απαιτούσε το σχετικό πλαίσιο, ώστε να εδραιωθεί η εμπορευματοποίησή του. Ετσι, οι ομάδες μετατράπηκαν σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ). Εγιναν, δηλαδή, επιχειρήσεις που παράγουν - πολυποίκιλα - οφέλη για τους ιδιοκτήτες ή/και μεγαλομετόχους τους. Το συμφέρον της ομάδας, ταυτίστηκε με τον επιχειρηματία.

Προσχηματικά, βέβαια, τα πάντα γίνονται άδολα, «για το καλό της ομάδας». Στην πραγματικότητα, η ομάδα αποτελεί το άλλοθι. Η... ταμπακιέρα βρίσκεται στην εξουσία και (μέσω διαφόρων πηγών) στα κέρδη. Σύμφυτη παράμετρος - λόγω των μεγάλων συμφερόντων που διακυβεύονται - είναι οι ενδοεπιχειρηματικές αντιθέσεις.

Ετσι - λιγότερο ή περισσότερο φανερά - κομμάτι της... καθημερινότητας σε μια ΠΑΕ αποτελεί ο πόλεμος των επιχειρηματιών. Για να ενισχύσουν τη θέση έναντι των ομόχρωμων ή/και αλλόχρωμων ανταγωνιστών και να προστατεύουν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Αυτό φυσικά, συνήθως, δε γίνεται απροκάλυπτα, γιατί θα δημιουργούσε αντίθεση. Στους πιστούς της ομάδας που ανέχονται, αλλά δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Ετσι, ακολουθείται η γνωστή συνταγή της... προστασίας των ιερών και οσίων (ομάδα). Με στόχους εντός ή/και εκτός των «τειχών». Δηλαδή, στην ίδια την ομάδα ή/και σε άλλη ανταγωνιστική (που εντέχνως έχει εγγραφεί στο πόπολο σαν «εχθρός»). Για να ενισχυθεί το προφίλ του τσαμπουκά - παράγοντα (που τα βάζει - αυτοπροσώπως ή μέσω «αντ' αυτού» - με όποιον «υπονομεύει την ομάδα»), άρα και η θέση του στα εξουσιαστικά παιχνίδια.

Στο πλαίσιο αυτό - ενδεικτικά - εντάσσονται οι δηλώσεις του μεγαλομετόχου στον Παναθηναϊκό Α. Βγενόπουλου, για «πράσινους» παράγοντες που (στο ντέρμπι με την ΑΕΚ) που «δεν ήθελαν να κερδίσει η ομάδα», και η... ενημέρωση «είτε το θέλουν, είτε όχι αυτοί οι μισοί Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί, η ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα». Η ίδια τακτική οδήγησε τον Θ. Γιαννακόπουλο (ύστερα από τα δημοσιεύματα περί θετικών αναφορών στον Σ. Κόκκαλη) να δηλώσει τη περασμένη Κυριακή «πρώτα αντιολυμπιακός και μετά πολύ Παναθηναϊκός». Και τον Σ. Θεοδωρίδη - σε συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» - να αναφέρεται σε πραξικόπημα στη Σούπερ Λίγκα και περιμένει «να γίνει ο παλιός Κόκκαλης, αυτός που τους φώναζε "λαγούς" και "κότες" και έτρεμαν, αλλά και να μην πιστεύει ποτέ στο φερ πλέι».


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ