Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ
Το χαράτσι ξαναέρχεται με νέα μορφή

Η κυβέρνηση θα φέρει με νέα μορφή που δε θα αλλάζει όμως το φοροεισπρακτικό της χαρακτήρα τη ρύθμιση της ΝΔ για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής όπου κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που «παγώνει» τις γνωστές «ρυθμίσεις Σουφλιά» για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου αφού υπενθύμισε ότι το Κόμμα είχε καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη όταν είχε προταθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε ότι αυτή πρέπει να καταργηθεί και όχι απλώς να ανασταλεί αφού κινείται στη λογική της φοροεπιδρομής κατά των λαϊκών στρωμάτων και αποτελεί εμπαιγμό απέναντι στους 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που πούλησαν οι μεγαλοκατασκευαστές εκμεταλλευόμενοι τα παράθυρα της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Η βουλευτής έκανε λόγο για ανυπαρξία ελέγχου στο συγκεκριμένο θέμα με την ευλογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού και τα δύο κόμματα στηρίζουν τη δράση του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα χαρατσώνουν τα λαϊκά στρώματα που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να βρουν μια λύση προκειμένου να αποκτήσουν στέγη.

Η αυθαίρετη δόμηση, συνέχισε, είναι πολιτικό και ταξικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά την ίδια στιγμή που οι μεγαλοκατασκευαστές λειτουργούν ανενόχλητοι. Η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, είπε, είναι ένας ελιγμός αφού εάν πραγματικά ήθελε να την καταργήσει, θα την καταργούσε αμέσως. Η εμπειρία, τόνισε η Β. Νικολαΐδου, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν κατάργησε κανέναν αντιλαϊκό νόμο της ΝΔ και θα επαναφέρει τη διάταξη ενταγμένη στους όρους της «πράσινης ανάπτυξης».

O εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Αυγενάκης υπερασπίστηκε το χαράτσι της «ρύθμισης Σουφλιά» και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΝ καταψήφισε. Η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει συνολική πρόταση για το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων, αφού προηγουμένως συζητήσει με τους κοινωνικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ