Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Κατέθεσαν προτάσεις για να πετύχει ο αντιλαϊκός σχεδιασμός

Ξεκίνησε χτες το συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Εργαζόμενοι της Νομαρχίας Αθήνας ανάρτησαν στην αίθουσα πανό του ΠΑΜΕ ενάντια στο αντιλαϊκό σχέδιο

Την αναγκαιότητα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, προκειμένου να συγκροτηθούν ισχυροί διοικητικοί μηχανισμοί που θα ασκούν αποτελεσματικότερα τις κατευθύνσεις του κεντρικού επιτελικού κράτους, επανέλαβαν οι νομάρχες, χτες, κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου τους. Ως απαράβατος όρος για την επιτυχία του εγχειρήματος του «Καλλικράτη» τέθηκε η φορολογική μεταρρύθμιση, η στήριξη δηλαδή των νέων μηχανισμών με πόρους που θα προέλθουν από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Παράλληλα, ζητήθηκε να υπάρξει σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στελέχωση των νέων θεσμών και συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο, ώστε να επιτύχει το εγχείρημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, ωστόσο καταλόγισε στον «Καλλικράτη» την απουσία των προϋποθέσεων εκείνων που θα εγγυηθούν την επιτυχία του. «Το σχέδιο έχει σοβαρά κενά και ελλείψεις», είπε και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για το χωροταξικό των νέων δήμων, τις αρμοδιότητες και τους πόρους και να μην καταφύγει στη λογική των τετελεσμένων. «Κινούμαστε όλοι σε μια κατεύθυνση σύγκλισης και όχι απόκλισης», επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης. Ο ίδιος καθησύχασε τους νομάρχες ότι ο «Καλλικράτης» θα συνοδεύεται από αρμοδιότητες και πόρους, επειδή δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. Ουσιαστική διαβούλευση για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ζήτησε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Μπανιάς. Παρών στο διάλογο δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης.

Εργαζόμενοι της Νομαρχίας Αθηνών ανάρτησαν μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου πανό του ΠΑΜΕ, δηλώνοντας «Οχι στο αντιλαϊκό σχέδιο "Καλλικράτη". Υπηρετεί τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες».

Μεταρρύθμιση ενταγμένη στη συνολικότερη αντιλαϊκή επίθεση

Tη θέση ότι η νέα διοικητική αρχιτεκτονική εντάσσεται στη συνολικότερη αντιλαϊκή επίθεση και απαντά στις σημερινές ανάγκες του συστήματος, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, χαιρετίζοντας στο συνέδριο εκ μέρους του Κόμματος. «Οι νέες, μεγαλύτερης έκτασης ή πληθυσμού, διοικητικές δομές δρομολογούνται για τη διευκόλυνση και την επέκταση της δράσης του κεφαλαίου σε νέους τομείς», τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε ενδεικτικά μερικούς από αυτούς: Διαχείριση φυσικού πλούτου, υδάτινων πόρων και απορριμμάτων. Αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των έργων και ενιαία διαχείρισή τους από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Διεύρυνση της εμπορευματοποίησης σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Ενίσχυση της συνεργασίας - διαπλοκής των νέων διοικητικών δομών με τις τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο, στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Εμπορευματοποίηση δομών, υποδομών, λαϊκών αναγκών, μέσων των ΣΔΙΤ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε την αντίθεση του ΚΚΕ στη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την Παιδεία και την Υγεία, καθώς διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας τους, ενισχύονται οι ταξικές διαφοροποιήσεις και διευκολύνεται η παρέμβαση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ