Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Διαγκωνισμοί για τις μετοχοποιήσεις

Κατρακύλα σε κρατικά ομόλογα και μετοχές

Χόντρυνε ακόμη περισσότερο το παιχνίδι γύρω από τα κρατικά ομόλογα και τις τιμές στα χρηματιστήρια που στήθηκε από τραπεζίτες και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Σε συντεταγμένο βηματισμό με την κυβέρνηση και την ΕΕ και ενόψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τις αντιλαϊκές ανατροπές στο ασφαλιστικό, τη μείωση των ονομαστικών μισθών και την αύξηση των φόρων, «χτίζουν» τις θέσεις τους και κονταροχτυπιούνται για την απόσπαση μεριδίων αγοράς και για ακόμη περισσότερα κέρδη. Σύμφωνα και με ορισμένες εκτιμήσεις, οι βουτιές στα χρηματιστήρια έχουν να κάνουν με τις αναμενόμενες (από τις αγορές) στο προσεχές διάστημα κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα παραπέρα ιδιωτικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων κρατικής περιουσίας και υποδομών, εξέλιξη που τροφοδοτεί και τους διαγκωνισμούς ανάμεσα στους λεγόμενους επενδυτές.

Το στίγμα δόθηκε από τη διοίκηση της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) που με άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα έδωσε το στίγμα, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό σύνθημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» πρέπει να πάρει «ουσιαστικό συγκεκριμένο περιεχόμενο με μορφή, που η αγορά μεταφράζει σε πειστική δέσμευση για ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας»...

Οι φήμες που διαδίδουν άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας έκαναν λόγο για αναξιοπιστία και των ντόπιων τραπεζών, για άρνηση μεγάλων κοιναγορίτικων τραπεζών να τις δανείσουν μέσω διατραπεζικής αγοράς κ.ά. Να σημειωθεί πως τα εν λόγω κοιναγορίτικα τραπεζικά μονοπώλια στο παρελθόν έχουν παίξει το ρόλο και του «στρατηγικού εταίρου» με ντόπιες τράπεζες και βέβαια διατηρούν πάντα και το ρόλο συμβουλάτορα των κυβερνήσεων σε υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν χτες σχεδόν μέχρι και 3,7 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα «ομόλογα αναφοράς» του γερμανικού κράτους. Σε κατρακύλα βρέθηκαν και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, όπως η Γιούρομπανκ με -9%, Εθνική με -8,5% κ.ά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ