Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ 20 ΜΠΛΟΚΩΝ
Ζητούν θετικές απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα

Σήμερα το απόγευμα η συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Eurokinissi

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχουν, σήμερα το απόγευμα, εκπρόσωποι των 20 μπλόκων που συντάχτηκαν με το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο ανταποκρίνεται στα κύρια και βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, αφορά το σύνολο, σχεδόν, των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, προβάλλει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, δίνει προοπτική στον αγώνα για το «αύριο» της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το πλαίσιο αυτό, πάνω στο οποίο και θα γίνει η συζήτηση με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αποτελείται από 9 σημεία που είναι:

  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Να μην μπει Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στα χωράφια.
  • Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.
Η ευθύνη στην κυβέρνηση

Αποψη από τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων

Eurokinissi

Αποψη από τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων
Οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών θα ζητήσουν από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης απτές και συγκεκριμένες απαντήσεις επ' αυτών των συγκεκριμένων διεκδικήσεων, ξεκαθαρίζοντας, εξαρχής, ότι δεν πάνε στη συνάντηση να κουβεντιάσουν «περί ανέμων και υδάτων», ούτε, βεβαίως, και για ν' ακούσουν, για μια ακόμα φορά, ότι «δεν υπάρχουν γι' αυτούς λεφτά». Και, φυσικά, έχουν καταστήσει σαφές ότι όσο δε λύνονται τα προβλήματα, ο αγώνας θα συνεχίζεται.

Το υπουργείο είναι γνώστης της οξύτητας των αγροτικών προβλημάτων - ξέρει ότι αν δεν ενισχυθούν οικονομικά οι μικρομεσαίοι αγρότες, δεν μπορούν καν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο - και ως εκ τούτου δε δικαιούται να επιμένει στην άρνησή του να δώσει άμεσες και ικανοποιητικές λύσεις.

Η επιμονή της κυβέρνησης στην αδιάλλακτη στάση θ' αποτελέσει βαριά κι ασυγχώρητη πρόκληση, όχι μόνο για την αγροτιά, που επί 22 μερόνυχτα βρίσκεται στους δρόμους, αλλά και για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αναγνωρίζει το δίκιο του αγώνα της.

Χτες το απόγευμα οι αγωνιστές του μπλόκου της Νίκαιας, προχωρώντας σε μια συμβολική κίνηση ενόψει και της συνάντησης στο υπουργείο, έκλεισαν με τα τρακτέρ και την εθνική οδό και τους παράδρομους. Το βράδυ ήρθαν εκπρόσωποι από τα άλλα μπλόκα και στη σύσκεψη που έγινε συζητήθηκε πώς θα οργανωθεί καλύτερα η σημερινή συνάντηση.

Πριν τη σύσκεψη, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Β. Μπούτας επισήμανε ότι «οι αγρότες και δυνατοί και ενωμένοι και αποφασισμένοι είμαστε, αλλά και αισιόδοξοι, αλλιώς γιατί θα καθόμασταν 22 μέρες - και πόσες άλλες ακόμα δεν ξέρω - στα μπλόκα;». Απαντώντας σε δημοσιογράφο που σημείωσε ότι η κυβέρνηση δείχνει να παραμένει αδιάλλακτη, υπογράμμισε: «Αυτό είναι πρόβλημα της κυβέρνησης, δεν είναι δικό μας. Εμείς διεκδικούμε και δεν πτοούμαστε. Αλλωστε, ποτέ δεν έρχονταν με την πρώτη, να πουν "πάρτε τη λύση"».

Παίρνοντας το λόγο ο Π. Αραμπατζής, από το μπλόκο του Προμαχώνα, αφού σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη επιτυχία η σύμπραξη των αγροτών σ' ένα ενιαίο μέτωπο, επισήμανε: «Ο αγρότης έχει φτάσει πλέον σ' ένα αδιέξοδο, που το νιώθουμε, πραγματικά, τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά τώρα έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και πρέπει να δοθούν λύσεις. Είμαστε εδώ, συζητάμε με όλους τους αγρότες της Ελλάδας και αυτό το οποίο θέλαμε από την αρχή να πετύχουμε, το πετύχαμε. Είμαστε αισιόδοξοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ