Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Απαιτεί «το ιδιωτικό να είναι εθνικό»!!!

Προκλητικές δηλώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών παρουσία της Λ. Κατσέλη, στη Θεσσαλονίκη

Η στήριξη και ικανοποίηση των αξιώσεων των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εξαγωγέων, «πρέπει» να αποτελεί εθνική στρατηγική επιλογή, κατά τη γνώμη τους. Και αυτό «πρέπει» να το κατανοήσει όλη η κοινωνία. Αυτό, το πάγιο δόγμα του κεφαλαίου, εκφράστηκε ακόμη πιο προκλητικά και με μεγαλύτερη έμφαση χτες, από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Eurobank EFG, Ν. Καραμούζη, στη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), που έγινε παρουσία της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραμούζης: «η ελληνική κοινωνία οφείλει να αποδεχτεί ότι το ιδιωτικό είναι εθνικό». Πρόσθεσε πως «το "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" επιβάλλεται να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, τέτοιο που να πείσει τις αγορές για την αξιοπιστία της Ελλάδας». Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το κεφάλαιο σε όλες τις εκφράσεις του, δήλωσε την ολόπλευρη στήριξή του στην πολιτική της κυβέρνησης διατυπώνοντας την άποψη ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να εφαρμοστεί.

Ως συλλογικός εκφραστής του κεφαλαίου, ο Ν. Καραμούζης σημείωσε: «χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο φορολογικό σύστημα, στις ΔΕΚΟ, στον τομέα της Υγείας, στο Ασφαλιστικό, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην κοινωνική πολιτική, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της εποπτείας στις αγορές, στην αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δημόσιου Τομέα». Και πρόσθεσε ότι το τετράπτυχο, «δημοσιονομική εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, νέο αναπτυξιακό πρότυπο, διασφαλίζει τη διατηρήσιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και είναι, τελικά, ουσιαστική προϋπόθεση για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τις επιμέρους διεκδικήσεις τους, παρουσίασαν οι πρόεδροι των Βιομηχάνων και των Εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας στις συναντήσεις που είχαν με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Ν. Πέντζος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του συνεδρίου για τη Βιομηχανία στην πορεία προς το 2020, τις ομαδοποίησε σε προτάσεις: Θεσμοθέτηση επαρκούς και αποτελεσματικού πλαισίου της αγοράς. Αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Ανάπτυξη προδιαγραφών σε σειρά προϊόντων της μεταποίησης. Ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας και της ενσωμάτωσης τεχνολογιών στην παραγωγή και τη διοίκηση. Προκήρυξη νέων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Προτάσεις που δεν αφορούν βεβαίως τους μικρούς βιοτέχνες, αλλά τους «δοκιμαζόμενους» μεγαλοβιομήχανους με τη διαχρονική συσσώρευση υπερκερδών.

Οι εξαγωγείς ζήτησαν διευκόλυνση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και ενίσχυση της ρευστότητάς τους ως προϋπόθεση της βιωσιμότητας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικά.

Σε πλήρη αρμονία με τις αξιώσεις του κεφαλαίου, η υπουργός Λ. Κατσέλη ζήτησε τις προτάσεις τους για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας ώστε να συμπεριληφθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ