Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Τι ωραίο πλιάτσικο»!

Εξουθενωτική η διαδικασία της επανακαταμέτρησης...

Associated Press

Εξουθενωτική η διαδικασία της επανακαταμέτρησης...
ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΜΑΪΑΜΙ - ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενώ οι Αμερικανοί πολίτες γιόρταζαν χτες την Ημέρα των Ευχαριστιών και γελούσαν με τα ανέκδοτα της παρατεταμένης και μετεκλογικά προεκλογικής εκστρατείας, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Ντικ Τσένι ανέρρωνε από ένα ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία ξεκίνησε μία ακόμη νομική μάχη, ελπίζοντας ότι θα είναι η τελευταία και η καθοριστική...

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλ Γκορ κατέθεσε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα ζητώντας να αρχίσει και πάλι η διά χειρός καταμέτρηση των ψήφων στην κομητεία Μαϊάμι -Ντέιντ, δήλωσε ο Νταγκ Χάταγουέι, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Γκορ. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν και επιμένουν, καθώς τονίζουν ότι η έλλειψη χρόνου είναι δικαιολογία της εκλογικής επιτροπής του Μαϊάμι - Ντέιντ για να σταματήσει η καταμέτρηση προσχηματικά και ερίζουν ότι ακόμη και αν δεν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση μέχρι την Κυριακή, ελπίζουν πως οι αρχές της κομητείας θα καταβάλουν προσπάθεια να συμπεριληφθούν στα τελικά αποτελέσματα όσοι ψήφοι έχουν καταμετρηθεί μέχρι εκείνη την ημέρα.

Οι Δημοκρατικοί εξαναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Ανώτατο δικαστήριο, καθώς πρωτόδικα είχαν χάσει, κάτι που έκανε πρόσκαιρα το στρατόπεδο των Δημοκρατικών να τα «βάψει μαύρα» χρονιάρα μέρα, αφού το Δικαστήριο της Φλόριντα απέρριψε την προσφυγή των Δημοκρατικών και αρνήθηκε να διατάξει την επανάληψη της διά χειρός καταμέτρησης των ψήφων στην κομητεία Μαϊάμι - Ντέιντ, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η εκλογική επιτροπή της κομητείας αυτής είχε αποφασίσει την Τετάρτη να σταματήσει την ανακαταμέτρηση διά χειρός, των περίπου 654.000 ψήφων, κρίνοντας ότι δεν της δίνεται αρκετός χρόνος για να την ολοκληρώσει.

Η απόφαση αυτή της εκλογικής επιτροπής του Μαϊάμι - Ντέιντ ήρθε μερικές ώρες αργότερα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα που έκρινε υπέρ της προσφυγής των Δημοκρατικών που ζητούσαν να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα της διά χειρός καταμέτρησης στο τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Πολιτεία.

Κόντρα στην κόντρα οι Ρεπουμπλικάνοι

Ομως οι νομικές μάχες δεν έχουν τελειώσει ακόμη και ίσως δεν πρόκειται, καθώς οι δικηγόροι του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Τζορτζ Μπους, ανέβασαν τον πήχη, ζητώντας χτες από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών να μη ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα της διά χειρός επανακαταμέτρησης των ψήφων, στην έκδοση του τελικού αποτελέσματος στη Φλόριντα, από την οποία θα κριθεί η ανάδειξη του επόμενου προέδρου της χώρας.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο του Τζορτζ Μπους ζητά από το δικαστήριο να επισπεύσει την εξέταση της προσφυγής, δεδομένου ότι « πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας». Οι νομικοί σύμβουλοι του Μπους προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου το ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο στη Φλόριντα αναζωπύρωσε τις ελπίδες του δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρία, αποφασίζοντας ότι το αποτέλεσμα της διά χειρός επανακαταμέτρησης των ψήφων σε τρεις κομητείες που θεωρούνται προπύργια του Δημοκρατικού Κόμματος μπορεί να συμπεριληφθεί στο τελικό αποτέλεσμα της Φλόριντα.

Είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εμπλέκεται στη νομική μάχη ανάμεσα στον Μπους και τον Γκορ, πρωταγωνιστές της πλέον αμφίρροπης μάχης για την προεδρία που έχουν ζήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οσον αφορά την πολύκροτη καταμέτρηση διά χειρός, που συνεχίζεται σε δύο κομητείες, το Παλμ Μπιτς και το Μρόουαρντ. Στο Παλμ Μπιτς ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διά χειρός καταμέτρησης των 462.000 ψηφοδελτίων και απομένουν ακόμη να εξεταστούν χιλιάδες αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της τοπικής εκλογικής επιτροπής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δικαστής Τσαρλς Μπάρτον, διευκρίνισε ότι τα τρία μέλη της επιτροπής θα διέκοπταν χθες την εργασία τους για τη γιορτή των Ευχαριστιών και θα ξεκινήσουν και πάλι το πρωί της Παρασκευής για να καταμετρήσουν τις αμφισβητούμενες ψήφους, των οποίων δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τον αριθμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε γέλιο βγαίνει πλέον.... (2000-11-25 00:00:00.0)
Μαλλιά κουβάρια! (2000-11-23 00:00:00.0)
Η χαμένη τιμή της αμερικανικής «δημοκρατίας» (2000-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ