Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απεργία πείνας και στη Γενεύη

ΑΓΚΥΡΑ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Από την περασμένη Δευτέρα (20 του Νοέμβρη), δώδεκα Τούρκοι κήρυξαν απεργία πείνας εγκαταστημένοι στον 5ο όροφο του «Σπιτιού του Λαού» στο κέντρο της Γενεύης, σε ένδειξη συμπαράστασης με τους απεργούντες πολιτικούς κρατουμένους στις τουρκικές φυλακές. Με την απεργία πείνας, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στη Γενεύη, καταγγέλλουν στην αδιάφορη (;) διεθνή κοινότητα την άθλια κατάσταση στην οποία ζουν οι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές και τη σκληρότητα της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των αντιφρονούντων δημοσιογράφων, την καταδίωξη των αντιπολιτευομένων, των αγωνιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εκτέλεση των εξεγερμένων.

Ο Ντεμίρ Σουμέζ, πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων της Γενεύης, αναφέρει ότι «στις προηγούμενες απεργίες του 1996, δώδεκα κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους. Φοβούμαστε λοιπόν ότι ένα καινούριο κύμα διώξεων εξαπολύθηκε εναντίον των πολιτικών κρατουμένων».

Το αίτημα των απεργών πείνας είναι να ακυρωθεί η μεταφορά των κρατουμένων στις φυλακές τύπου F, οι οποίες από το σχεδιασμό τους έχουν κελιά στα οποία χωρούν 3 κρατούμενοι. Ομως το ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι είναι πολυάριθμοι σε κάθε κελί σήμερα τους βοηθά να αμύνονται εναντίον των μαφιόζων και των φυλάκων. Εκείνο το οποίο φοβούνται περισσότερο οι κρατούμενοι, είναι η μεταφορά τους στο νοσοκομείο, στο δικαστήριο ή σε μια άλλη φυλακή όταν είναι μόνοι τους, γιατί στο διάστημα αυτό κινδυνεύει η ζωή τους...

Τον περασμένο Ιούλη, οι δυνάμεις ασφαλείας προφασιζόμενες ότι οι φυλακισμένοι έσκαβαν σήραγγα για να αποδράσουν, επιτέθηκαν στην κρατική φυλακή του Μπουρντούλ με μια μπουλντόζα (!), τραυματίζοντας βαριά περίπου 60 καταδίκους.

Τούρκοι πολίτες τονίζουν ότι οι νέες φυλακές θα λειτουργήσουν ως προπέτασμα της τουρκικής κυβέρνησης για να σπάσει το κίνημα της αντίστασης των κρατουμένων...

Πρόταση μομφής

Το κόμμα της Αρετής υπέβαλε χτες πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της σε τραπεζικό σκάνδαλο, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο, θεωρείται απίθανη η υπερψήφισή της. Επιτροπή εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, η οποία συνεστήθη πρόσφατα στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έθεσε υπό αναγκαστική διαχείριση δέκα μικρές τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ομόλογα αξίας 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών αυτών, με σκοπό την πώλησή τους μέχρι τον Απρίλη του 2001. «Δέκα ιδιωτικές τράπεζες θα κοστίσουν στους πολίτες και στην οικονομία της χώρας μας δισεκατομμύρια δολάρια. Η σημερινή κυβέρνηση φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις σοβαρές οικονομικές απώλειες της χώρας», τονίζει το Κόμμα της Αρετής. Στο μεταξύ, η αστυνομία άρχισε έρευνες για τις δραστηριότητες ορισμένων τραπεζών, προκαλώντας φόβους στην αγορά για αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ