Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
Πολιτικά τα κίνητρα των δολοφόνων;

Μυστηριώδεις συνθήκες θανάτου περίπου 80 κρατουμένων, φονική ενέδρα σε βάρος εκδότη αντιπολιτευόμενης εφημερίδας και ξυλοδαρμός δημοσιογράφου

ΜΑΠΟΥΤΟ.-

Σάλο έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Μοζαμβίκης οι μυστηριώδεις θάνατοι πολλών δεκάδων κρατουμένων στις φυλακές της πόλης Μοντεπουέζ και η χτεσινή φονική επίθεση αγνώστων κατά δημοσιογράφου, που ήταν γνωστός επικριτής της κυβέρνησης και της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, νεκροί μέσα στα κελιά τους βρέθηκαν χτες, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, περίπου ογδόντα κρατούμενοι στη φυλακή της πόλης Μοντεπουέζ της Μοζαμβίκης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από άγνωστη αιτία και συνθήκες, αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πασκουάλ Μοκούμπι, αναφερόμενος στην περίεργη αυτή υπόθεση, απέκλεισε οι θάνατοι των δεκάδων κρατουμένων να επήλθαν είτε εξαιτίας κάποιας εξέγερσης στις φυλακές, είτε λόγω ασφυξίας...

Ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, επικαλούμενος αστυνομικές αρχές της Μοζαμβίκης, μετέδωσε πως οι πρώτες έρευνες προσανατολίζονται στην περίπτωση μαζικής δηλητηρίασης ή θανάτου που επήλθε από αφυδάτωση!

Λιγοστό φως στις μυστηριώδεις συνθήκες θανάτου των δεκάδων κρατουμένων ενδεχομένως να ρίχνει η πληροφορία πως ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλοί υποστηριχτές του αντιπολιτευόμενου, πρώην ανταρτικού, κινήματος RENAMO, εκ των οποίων αρκετοί είχαν συλληφθεί κατά τις αιματηρές αντικυβερνητικές ταραχές που είχαν πραγματοποιηθεί πριν περίπου δυόμισι βδομάδες με βασικό αίτημα την παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης και την επανάληψη των γενικών εκλογών του περασμένου Δεκέμβρη.

Ο πρωθυπουργός, Πασκουάλ Μοκούμπι, ανακοίνωσε πάντως πως ήρθε ήδη σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Νότιας ΑΦρικής, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων ΕΘνών, προκειμένου να συσταθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή, που θα διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των δεκάδων κρατουμένων στη φυλακή της πόλης Μοντεπουέζ.

Ομως, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της παραπάνω υπόθεσης, ομάδα άγνωστων οπλοφόρων εκτέλεσε τον 49χρονο δημοσιογράφο και εκδότη της αντικυβερνητικής εφημερίδας «ΜΕΤΙΚΑΛ», Κάρλος Καρδόσου.

Ο Καρδόσου, γνωστός επικριτής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μοκούμπι και επί χρόνια δριμύτατος επικριτής της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δέχτηκε κατά πρόσωπο τα πυρά αγνώστων μοτοσικλετιστών ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του. Ο Μοκούμπι εξέπνευσε αμέσως μετά την επίθεση, ενώ ο οδηγός του, Κάρλος Μανιάτε, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μαπούτου σοβαρά τραυματισμένος.

Κατά «περίεργη σύμπτωση» θύμα βίαιης επίθεσης έπεσε, λίγες ώρες μετά, ο Κοστούδιο Ραφαέλ, δημοσιογράφος από το «Ράδιο Μοζαμβίκ», που μετέδωσε πρώτος την είδηση της φονικής ενέδρας κατά του εκδότη της εφημερίδας «ΜΕΤΙΚΑΛ»... Ο Ραφαέλ ξυλοκοπήθηκε άγρια από αγνώστους και μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ