Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αβαντάρει τους κυβερνητικούς εκβιασμούς

Στήριγμα στα αντιλαϊκά μέτρα και στην επέκτασή τους δίνουν με δηλώσεις οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου

Στην ανάγκη λήψης νέων ταξικών μέτρων, ακόμα πιο επώδυνων για τους εργαζόμενους και το λαό, επικεντρώνουν στις δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι εταίροι. Οι παρεμβάσεις τους μια μέρα μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και λίγα 24ωρα πριν το Γιουρογκρούπ και το ΕΚΟΦΙΝ, τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλείφουν βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής προπαγάνδας που έχει έτοιμα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά πακέτα και καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας για την επιβολή τους.

Στο θέμα των συμπληρωματικών μέτρων επανήλθε με χτεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, λέγοντας με νόημα ότι «η ΕΚΤ θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις για τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης επιπρόσθετων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010.

Από την πλευρά του, ο νέος επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν αναφέρθηκε στην ανάγκη «τολμηρότερης επίβλεψης» των οικονομικών πολιτικών από την ΕΕ, ώστε να μην επαναληφθεί η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο δίδαγμα από αυτή την κρίση είναι ότι «απαιτείται επειγόντως βαθύτερη και διευρυμένη επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών». Γι' αυτό προαναγγέλλει ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις «για την περαιτέρω ενδυνάμωση του συντονισμού και της επιτήρησης των εθνικών οικονομιών εντός της ευρωζώνης», σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό των λαών της Ευρώπης.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει «να βάλει τάξη στο σπίτι της», δηλώνει απειλητικά ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γερμανική επιθεώρηση «Ντερ Σπίγκελ» και προσθέτει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που εξαγγέλθηκαν μέχρι σήμερα «είναι ένα απολύτως ελάχιστο (!) που πρέπει τώρα να τεθεί σε εφαρμογή, είναι όμως ανάγκη να γίνουν περισσότερα, δεδομένης της ξεκάθαρης επιδείνωσης της κατάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ