Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Δημήτρης Χαρός

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 16 Φλεβάρη, στις 4.30 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων

Ο σ. Δημήτρης Χαρός
Ο σ. Δημήτρης Χαρός
«Εφυγε» χτες από τη ζωή ο σύντροφος Δημήτρης Χαρός, στέλεχος του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τρίτη 16 Φλεβάρη, στις 4.30 μ.μ., στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων. Η οικογένειά του παρακαλεί αντί στεφάνων όσοι επιθυμούν να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Χαρός γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1956, από εργατική οικογένεια, οπαδούς του ΚΚΕ, με πατέρα Μακρονησιώτη. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο και παρακολούθησε τα ΚΑΤΕΕ Ηλεκτρολόγων, χωρίς να ολοκληρώσει τη φοίτησή του. Εργάστηκε αρχικά στην οικοδομή και μετά στον κλάδο Τύπου και Χάρτου, υπηρετώντας τα συμφέροντα των συναδέλφων του σαν εκλεγμένος συνδικαλιστής και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Το Φλεβάρη του 1976 εντάχτηκε στην ΚΝΕ και έγινε μέλος του ΚΚΕ το Μάρτη του 1977. Υπηρέτησε το Κόμμα από πολλές στελεχιακές θέσεις. Το 1983 εκλέχτηκε στη διοίκηση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και το 2000 αναδείχτηκε πρόεδρος του ΔΣ, θέση στην οποία παρέμεινε έως το θάνατό του. Το 1985 εκλέχτηκε μέλος του συμβουλίου της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Το 2001 εκλέχτηκε στη διοίκησή της και τα τρία τελευταία χρόνια ήταν γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Ηταν παντρεμένος με την συντρόφισσα Ελένη Κατροδαύλη και πατέρας ενός παιδιού.

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου σημειώνει:

«Ο συνάδελφος Δημήτρης Χαρός, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, ήταν πάνω από 10 χρόνια μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και τα τελευταία χρόνια στο προεδρείο, επίσης πολλά χρόνια στη Διοίκηση και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Η προσφορά του συναδέλφου Δ. Χαρού στον κλάδο είναι πολύ μεγάλη, συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, στην πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, τιμώντας την προσφορά του, τον ανέδειξαν επανειλημμένα στο Σωματείο και στην Ομοσπονδία.

Ο συνάδελφος Δημήτρης Χαρός αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπόθεση της εργατικής τάξης και μέσα από το κόμμα της το ΚΚΕ, για να έλθουν καινούριες μέρες που η εργατική τάξη θα κάνει αυτή κουμάντο στον πλούτο που παράγει, καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας υπόσχεται ότι, τιμώντας τη μνήμη του Δημήτρη Χαρού, θα παλέψει με το ίδιο πάθος που πάλευε και ο ίδιος για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Θα σε θυμόμαστε πάντα στους καθημερινούς αγώνες για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού μας».

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, στην οποία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο συνάδελφος Δ. Χαρός, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, πολέμησε με σημαντικά αποτελέσματα με όλες του τις δυνάμεις τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής που ακολουθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στο εργατικό κίνημα, ξεπουλώντας δικαιώματα. Αφιερώνοντας όλη του τη ζωή στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, παλεύοντας για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.

Οι συνάδελφοί του στον κλάδο, τιμώντας την προσφορά του, τον ανέδειξαν πάνω από 20 χρόνια στο ΔΣ του Σωματείου και 10 χρόνια Πρόεδρο και ως πρόσφατα Γραμματέα της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Συνάδελφε Μήτσο, το ΔΣ του Σωματείου, οι εργαζόμενοι στον κλάδο, των Λιθογράφων Γραφικών Τεχνών, η παράταξή σου, που ήσουν επικεφαλής, σου δίνουμε την υπόσχεση ότι σε έχουμε ως παράδειγμα για τη συνέχιση του αγώνα μας για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ο τυφώνας της αντιλαϊκής επίθεσης επιδιώκει να παρασύρει τα πάντα.

Θα παλέψουμε στην κατεύθυνση της παρεμπόδισης της πολιτικής του κεφαλαίου. Να ξημερώσουν ημέρες που η εργατική τάξη θα κάνει αυτή κουμάντο στον πλούτο που παράγει».

  • Πενθούμε την πρόωρη απώλεια του συντρόφου μας Δημήτρη Χαρού. Σε αυτές τις λίγες γραμμές, εύκολα μπορούμε να συμπυκνώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κομμουνιστικής προσωπικότητάς του: Πρωτοπόρος μαχητής στη σκέψη και στη δράση όχι μόνο στο κίνημα, αλλά και στην οργάνωση της δουλειάς με κομμουνιστικά χαρακτηριστικά, άνοιξε δρόμο στην αντίληψη και πρακτική του Κόμματός μας για τη σοσιαλιστική σχέση του εργατικού ελέγχου.

Προσφορά στη μνήμη του 50 ευρώ.

Ελένη Μπέλλου

  • Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, για την απώλεια του συντρόφου Δ. Χαρού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ