Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
Εκρηξη ακρίβειας σε βάρος των φτωχών

Εκτινάχθηκε κατά 12% η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την περασμένη Παρασκευή 12 του Φλεβάρη, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, επειδή οι αγορές το απαιτούν, η ΕΕ το προστάζει και η κυβέρνηση το υλοποιεί, συμφωνώντας ότι έτσι θα «σωθεί ο τόπος». Το μέτρο χτυπά ευθέως και κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αποδεικνύοντας και πάλι τα «φούμαρα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπέρ των αδυνάτων και το συνολικό αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων που λαμβάνει. Γεγονός παραμένει ότι με τις υφιστάμενες τιμές της βενζίνης κερδίζουν και τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας και τα πρατήρια, ενώ το κράτος αντλεί σημαντικά έσοδα που τα προωθεί στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών για να κάνουν ...ανάπτυξη.

Την περασμένη Παρασκευή, με βάση τις τιμές 2.300 πρατηρίων, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,243 ευρώ ανά λίτρο από 1,110 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση 11,89%. Αλλά ακόμη και η προηγούμενη τιμή ήταν υψηλότατη, καθώς τιμή άνω του ευρώ ανά λίτρο είχε σημειωθεί προηγουμένως σε μια στιγμή που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είχαν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή: η διεθνής τιμή της βενζίνης ήταν 0,369 ευρώ ανά λίτρο (σχεδόν 37 λεπτά). Ο μέσος όρος τιμής πώλησης των ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ήταν 0,386 ευρώ ανά λίτρο με τελική τιμή μετά από φόρους και δασμούς ύψους 0,715 ευρώ, στα 1,101 ευρώ ανά λίτρο. Ο μέσος όρος της χοντρικής τιμής προς τα πρατήρια, από τις εταιρείες εμπορίας, ήταν 1,167 ευρώ ανά λίτρο. Για να φτάσει στο ρεζερβουάρ στα 1,243 ευρώ ανά λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ