Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΑ
Ανοίγουν νέες κάνουλες για τους «μεγάλους»

Με συνοπτικές διαδικασίες η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταβάλλει στους μεγαλοεπιχειρηματίες και το τελευταίο ευρώ από τα 10,3 δισ. του ΕΣΠΑ για το 2010, αναδείχθηκε από τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, η οποία ανακεφαλαίωσε τις αλλαγές που προωθούνται για τη διαχείριση και το περιεχόμενό του. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θορυβημένη από τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας και τη βεβαιότητα ότι η οικονομική κρίση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο μέσα στο χρόνο, σπεύδει να προσφέρει στους εκπροσώπους του κεφαλαίου κι άλλο «τζάμπα χρήμα», αφού με βάση το πλέγμα των αντιλαϊκών μέτρων, που ανακοινώνεται το ένα μετά το άλλο, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας από την ιδιωτική κατανάλωση.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να κατευθυνθεί το χρήμα ακόμη πιο εύκολα και με καλύτερους όρους προς το μεγάλο κεφάλαιο, συνδυάζοντας την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και των διαδικασιών χρηματοδότησης και ελέγχου με μια σειρά μέτρα, που θα κάνουν εξαιρετικά σύντομη, οικονομική και εύκολη την ίδρυση επιχειρήσεων, την αδειοδότησή τους, τη λειτουργία τους. Η χτεσινή συνέντευξη της υπουργού αποτέλεσε εν μέρει και μιαν απάντηση σε όσους ασκούν κριτική για καθυστέρηση εκτέλεσης του ΕΣΠΑ. «Εχουμε πατήσει γκάζι», είπε χαρακτηριστικά, καθώς και ότι ήδη έχουν εγκριθεί 2,3 δισ. ευρώ για την «τόνωση της οικονομίας» το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, μόλις τα 570 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσες επιχορηγήσεις και μόλις 240 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ένα από τα προγράμματα που στο όνομα των «μικρών» ενισχύει τις ...μεγαλομεσαίες επιχειρήσεις, με συνέπεια οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να μένουν με τα χρέη στο χέρι.

Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει το νόμο 3614/07 που αφορά το διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Οπως είπε η υπουργός, η βασική καινοτομία που θα εισαχθεί θα είναι η Επιχειρησιακή Προγραμματική Συμφωνία κάθε Περιφέρειας και συναρμόδιου υπουργείου με το υπουργείο Ανάπτυξης. Μόλις υπογράφεται, θα αποδεσμεύονται οι σχετικοί πόροι από το υπουργείο για να τους διαχειριστούν οι υπηρεσίες των Περιφερειών. Το υπουργείο θα ασκεί ανά δίμηνο έλεγχο για την υλοποίηση και θα μπορεί να αναδιανέμει πόρους ανά πρόγραμμα ή και ανά Περιφέρεια. Οι συμφωνίες θα περιλαμβάνουν τομείς υλοποίησης μέχρι και συγκεκριμένα έργα.

Επίσης: Καταργούνται φορείς που «δε χρειάζονται» ή αλληλοκαλύπτονται. Καταργείται η υποχρεωτικότητα του δεύτερου βαθμού πιστοποίησης επάρκειας των δικαιούχων με το πρότυπο ΕΛΟΤ. Καταργείται η διατύπωση γνώμης από τα υπουργεία για εντάξεις έργων έως 50 εκατ. ευρώ. Οι πόροι θα διατίθενται κατά προτεραιότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Οι αναθέτουσες αρχές θα μπορούν και μόνες τους να επικαιροποιούν τις μελέτες ωρίμανσης των έργων. Καταργούνται οι περιορισμοί για έργα κάτω των 100.000 ευρώ.

Στην ίδια συνέντευξη, η υπουργός μίλησε για το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ και η διαβούλευση με την ΕΕ τοποθετείται τον Απρίλη. Ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή το Μάη. Μέχρι τον Απρίλη αναμένεται να έχουν «προχωρήσει» και τα νέα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ). Μεταξύ Μάρτη και Απρίλη, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Πρόκειται για το νόμο που αξιώνουν μεγαλοεπιχειρηματίες και ξένοι επενδυτές για να προχωρήσουν μεγάλα έργα. Μάλιστα, η υπουργός είπε ότι βρίσκονται σε αναμονή έργα με προϋπολογισμούς 800 - 1 δισ. ευρώ έκαστο. Παρότι, όμως, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «παραγωγική αναδιάρθρωση», τουλάχιστον δύο από αυτά τα έργα αφορούν ...«θεματικά πάρκα» και άλλα έχουν να κάνουν με τουριστικές επενδύσεις, παρά και ενάντια στην κρίση που κάνει τους ξενοδόχους να οδύρονται.

Εχει σημασία ότι το υπουργείο διαμορφώνει το νέο ΕΣΠΑ όχι μόνο έχοντας υπόψη τα προαπαιτούμενα της ΕΕ, αλλά σε διαρκή συνεννόηση με στελέχη της Κομισιόν, με τα οποία έχουν ήδη γίνει 15 συναντήσεις! Η υπουργός πρόσθεσε ότι εξετάζεται η εγγύηση δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να πληρώσουν φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη, αλλά ερευνώνται τυχόν εμπόδια από την ΕΕ. Επίσης, προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για ταχύτατες απαλλοτριώσεις, ενώ το κόστος τους θα καταβάλλεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ