Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φακέλωμα» και εκφοβισμός των αγροτών

Η «φάμπρικα» των αγροτοδικείων, που έχουν στήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και μέχρι σήμερα έχει «καθίσει» χιλιάδες αγωνιζόμενους αγρότες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, συνεχίζει να δουλεύει με τις μηχανές στο «φουλ», καταδεικνύοντας το πώς εννοεί η κυβέρνηση τον «κοινωνικό διάλογο» για τη γεωργία, αλλά και γενικότερα.

Οπως προκύπτει από έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», οι τοπικές αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων αγροτών συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2009 και καλούνται ένα χρόνο μετά στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσουν. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και οι «επισκέψεις» εισαγγελέων στα μπλόκα δεν έγιναν για το «θεαθήναι», αλλά ως μέρος του συνολικότερου σχεδίου εκφοβισμού των αγωνιζόμενων αγροτών και καταστολής των κινητοποιήσεών τους.

Στο σχετικό έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών του νομού αναγράφονται λεπτομερώς οι αριθμοί κυκλοφορίας των αγροτικών οχημάτων που συμμετείχαν στο μπλόκο του Λούρου, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον αγροτοσυνδικαλιστή Σπ. Κλινάκη, που χαρακτηρίζεται ως «οργανωτής» της κινητοποίησης. Η βιασύνη της αστυνομίας να επισπεύσει την προκαταρκτική εξέταση ήταν τόση που κάλεσαν έναν από τους «ύποπτους» αγρότες, ανήμερα Καθαρής Δευτέρας για κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα, υπό την απειλή ότι αν δεν πήγαινε, θα προχωρούσαν σε σύλληψή του με την αυτόφωρη διαδικασία.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και άλλες ανάλογες κλητεύσεις προς αγωνιστές αγρότες, αφού από τις πρώτες μέρες έναρξης των αγροτικών μπλόκων, έπειτα από σχετική υπόδειξη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οι εισαγγελείς είχαν αρχίσει να σχηματίζουν δικογραφίες για τη διάπραξη του αδικήματος της «παρακώλυσης συγκοινωνιών». Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης είχε προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά, καλώντας τις αστυνομικές αρχές να ακολουθούν τη διαδικασία του αυτόφωρου, έναντι των αγροτών που βρίσκονταν στους δρόμους. Ωστόσο φαίνεται ότι προτιμήθηκαν οι «χαμηλοί τόνοι», μέχρι την αποχώρηση των αγροτών από το εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά στη συνέχεια να ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες με γοργούς ρυθμούς και να παραπέμπονται σε δίκες, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες χιλιάδες αγρότες έχουν συρθεί στα δικαστήρια και σε πολλούς από αυτούς έχουν επιβληθεί ποινές, με προφανείς τις ευθύνες των κυβερνήσεων, που δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την «ανεξαρτησία» της δικαιοσύνης. Πάντως, οι αγώνες της αγροτιάς ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική και στο ξεκλήρισμά της δεν έπαψαν και δε θα πάψουν, παρά τις όποιες προσπάθειες εκφοβισμού και καταστολής χρησιμοποιούνται εναντίον της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ