Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Εικαστικά
Σελίδες τέχνης

Αφιερωμένο στο βουνό των μύθων και των θρύλων, τον Ολυμπο, είναι το πολυτελές φωτογραφικό λεύκωμα «Ολυμπος. Μύθος και φως» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ντουντούμη». Καρπός μακροχρόνιων περιπλανήσεων του Αιμίλιου Μαρασούλη, ορειβάτη και ερασιτέχνη φωτογράφου και του αδελφού του Ανδρέα, επαγγελματία φωτογράφου, το βιβλίο αποτυπώνει τη φανερή και απόκρυφη μαγεία του βουνού σε όλες τις εποχές και με κάθε είδους φυσικό φωτισμό. Στο πρώτο μέρος του λευκώματος φιλοξενούνται βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τον Ολυμπο: μυθολογία, ιστορία, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, καταφύγια, ορειβατικές διαδρομές. Στο δεύτερο και εκτενέστερο μέρος, το κείμενο δίνει τη θέση του στην εικόνα. Παρουσιάζονται πάνω από 180 έγχρωμες φωτογραφίες, ταξινομημένες κατά περιοχή. Το βιβλίο είναι δίγλωσσο και διατίθεται σε πολυτελή πανόδετη βιβλιοδεσία.

Εναν ακόμη κρίκο στα θέματα για την τέχνη και την παράδοση του μαρμάρου, προσθέτει το βιβλίο «Αγιον Ορος: Λιθανάγλυφα» του λαογράφου - εθνολόγου Αλέκου Ε. Φλωράκη. Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τήνος» (Βαλσαμώνος 6), δημοσιεύονται, για πρώτη φορά με συνολική και συστηματική οπτική, τα λιθανάγλυφα του Αγίου Ορους, που περιλαμβάνουν ποικίλα και αξιόλογα έργα. Οπως σημειώνει ο συγγραφέας στο προλογικό του σημείωμα «Η έρευνα εκτείνεται σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Αγίου Ορους, λαμβανομένου υπόψη ότι σε ορισμένες μονές υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων, ενώ σε άλλες όχι. Θεματολογικά, το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου εστιάζεται στα "λαϊκά λιθανάγλυφα", στις κατασκευές δηλαδή με γλυπτό διάκοσμο που ανήκουν στην έως το 1830 φάση της λαϊκής λιθογλυπτικής και στις επιβιώσεις της». Πρόκειται για έργα κωνσταντινουπολίτικων, τηνιακών, νησιώτικων και βορειοελλαδίτικων εργαστηρίων που δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορα μοναστήρια του Ορους, από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού. Μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, έγχρωμων και ασπρόμαυρων, ποικίλα χρηστικά ευρετήρια και εκτενής αγγλική περίληψη, ολοκληρώνουν το έργο.

Σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες τριών σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, των Νταλί, Μιρό, Πικάσο, περιλαμβάνει το συλλεκτικό βιβλίο που κυκλοφόρησε με τη χορηγία της Φιλίπ Μόρις Ισπανίας. Η φωτογραφική μηχανή του Juan Gyenes, μας ταξιδεύει στις άγνωστες στιγμές από την προσωπική ζωή αυτών των «ιερών τεράτων» της τέχνης. Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε 2.000 αριθμημένα αντίτυπα και καθένα φέρει τη χειρόγραφη υπογραφή του συγγραφέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ