Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Μερίτσας

H 67η επέτειος της ηρωικής Μάχης της Μερίτσας, που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στα φασιστικά στρατεύματα, στις 12 Φλεβάρη του 1943, τιμήθηκε προχτές Κυριακή, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Τρικάλων και Καλαμπάκας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στην εκδήλωση που έγινε στον τόπο της μάχης, στην Καλαμπάκα, όπου έχει στηθεί μνημείο, συμμετείχαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από όλη τη Θεσσαλία.

Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΑΕΑ, χαιρετισμό απηύθυναν ο Β. Φυτσιλής και ο Λ. Λέγκας, υπεύθυνος των παραρτημάτων Θεσσαλίας και πρόεδρος του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κ. Αρμάγος, μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης, σημειώνοντας: Ο διοικητής ενός Τάγματος Ιταλών, που ήταν στην Καλαμπάκα, ζήτησε από τους κατοίκους των χωριών της περιοχής να πάνε τρόφιμα στους Ιταλούς. Ομως οι κάτοικοι, έχοντας ανεβασμένο το ηθικό από την παρουσία του ΕΛΑΣ, αδιαφορούν και αρνούνται. Το υπαρχηγείο του ΕΛΑΣ στα Χάσια έχει ειδοποιηθεί από τις οργανώσεις του ΕΑΜ πως οι Ιταλοί σχεδιάζουν επιδρομή στα γύρω χωριά και καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισής του. Ο καπετάν Ζαραλής διαθέτει 150 ένοπλους εφεδροελασίτες, από τα χωριά των Χασίων.

Στις 11 Φλεβάρη 350 Ιταλοί, με βαρύ οπλισμό ξεκινούν για την Οξύνεια, πλαισιωμένοι από λεγεωνάριους με διερμηνέα τον Παπαφιλίππου, ντυμένο με ιταλική στολή. Η φάλαγγα φτάνει στη Μερίτσα σχεδόν ξημερώματα και επιδίδεται σε λεηλασίες. Αρπάζει ό,τι βρει από το βιος των κατοίκων. Το μεσημέρι της άλλης μέρας βάζουν φωτιά σε μερικά σπίτια και ξεκινούν για Καλαμπάκα, με τα μουλάρια όπου είχαν φορτώσει αυτά που άρπαξαν. Οι ΕΛΑΣίτες με τους ένοπλους Χασιώτες τρέχουν και πιάνουν θέσεις ενέδρας. Οι Ιταλοί κατηφόριζαν αργά αργά με τραγούδια και χαρές, αφού έχουν εκτιμήσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Σε λίγο, όμως, η κεφαλή της φάλαγγας δέχεται καταιγιστικά πυρά και τότε άρχισε η ιστορική μάχη στην οποία σκοτώθηκαν 161 Ιταλοί. Από τους μαχητές του ΕΛΑΣ έχασαν τη ζωή τους 7 ήρωες. Μετά την ηρωική αυτή μάχη οι Ιταλοί εγκατέλειψαν την Καλαμπάκα.

Ο Κ. Αρμάγος μίλησε για την επικαιρότητα των μηνυμάτων της ηρωικής μάχης της Μερίτσας και καταγγέλλοντας την επιχείρηση διαστρέβλωσης της ιστορίας και την ένταση του αντικομμουνισμού, τόνισε: Στέλνουμε ένα μήνυμα στους συκοφάντες αντικομμουνιστές που λένε «πόσο θ' αντέξουν οι κομμουνιστές, ένας - ένας φεύγουν και θα ξεμπερδέψουμε μ' αυτούς». Είναι γελασμένοι. Εμείς τους απαντάμε με μία φράση που ανήκει στο σ. Χ. Φλωράκη που είπε «Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει». «Αν κοιτάξουμε γύρω στη ρεματιά - είπε - υπάρχει ένας κορμός γεροπλάτανου. Από τη φύση φύτρωσε, μεγάλωσε, στα χρόνια της ζωής του πέρασε μπόρες, αστραπές, βροντές, καταιγίδες. Δε χάθηκε, όμως, γιατί κάτω από τη γη άφησε γερές ρίζες που είναι ποτισμένες με το αίμα των νεκρών αγωνιστών που τιμάμε σήμερα και όλους τους νεκρούς της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Από αυτές τις ρίζες φύτρωσαν βλαστάρια, φυντάνια, μεγάλωσαν. Εγιναν δάσος, θα πυκνώσουν πιο πολύ και θα προστατέψουν τον κορμό του γεροπλάτανου από ξένα ζιζάνια». Και κατέληξε: «Εκεί είναι γραμμένα τρία μεγάλα κόκκινα γράμματα. ΚΚΕ. Με το ίδιο αίμα είναι γραμμένη και ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ».

Στην εκδήλωση, ακούστηκαν τραγούδια της Αντίστασης και του αγώνα από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και έγιναν απαγγελίες ποιημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ