Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Δεν υπάρχει αγορά χωρίς κερδοσκοπία»

Απαιτείται κρατικός φορέας που θα υπηρετεί αποκλειστικά τα λαϊκά συμφέροντα, επισημαίνει το ΚΚΕ σε Συνέδριο του ΤΕΕ

Η επισήμανση του ΚΚΕ ότι «δεν υπάρχει αγορά χωρίς κερδοσκοπία», ήρθε να βάλει στις πραγματικές διαστάσεις της, τη συζήτηση που ξεκίνησε χτες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με ένα Συνέδριο για την Ενέργεια. Το ΤΕΕ προβάλλει τη θέση ότι η ενέργεια μπορεί να οδηγήσει στην «ανάπτυξη» της οικονομίας, αντιστρέφοντας σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις της κρίσης. Ωστόσο, η «τεχνοκρατική» προσέγγιση που αγνοεί ποιος εξυπηρετείται ουσιαστικά από την «ανάπτυξη», πώς δημιουργήθηκε η κρίση, ποιο σκοπό έχουν οι νέες ενεργειακές επενδύσεις, αγνοεί παράλληλα ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έγινε από τους κεφαλαιοκράτες για τους κεφαλαιοκράτες και ότι το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι, άμεσα ή μέσω αυτού, καλούνται να πληρώσουν τις υποδομές του νέου πεδίου υπερκερδοφορίας. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος έκανε λόγο για 10ετή στρατηγικό προγραμματισμό, κλαδικές πολιτικές και μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ενώ τοποθετήθηκε υπέρ της αξιοποίησης του λιγνίτη.

Η λογική του ΤΕΕ δε δημιούργησε εξάλλου κανένα πρόβλημα στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη, ο οποίος έκανε μια συνοπτική αναφορά σε όλο το εύρος της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, συμφώνησε ότι «ο λιγνίτης θα πρέπει να αποτελεί τη βάση στην παραγωγή ηλεκτρισμού, για λόγους σταθερότητας τιμών και ασφάλειας εφοδιασμού» και προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για επεμβάσεις σε κτίρια κατασκευασμένα από το 1979 και πριν. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σε περίοδο κρίσης απευθύνεται σε... χαμηλά εισοδήματα που θα πρέπει να απευθυνθούν σε τράπεζες για... δάνεια, προκειμένου να έχουν ένα όφελος στο κόστος επέμβασης στα σπίτια τους.

Μιλώντας στο Συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, τόνισε ότι «η κυβερνητική πρόταση της "πράσινης ανάπτυξης" επιχειρεί να διαχειριστεί την κρίση, να δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος». Δεν μπορεί να συγκαλυφθεί ο αντιλαϊκός της χαρακτήρας, υπογράμμισε το στέλεχος του ΚΚΕ, καθώς: υπόσχεται ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενώ προωθεί τη μόνιμη ισοπέδωση δικαιωμάτων και μισθών. Οδηγεί σε νέα αφαίμαξη των εργαζόμενων - φορολογουμένων, για νέα κρατικά κίνητρα και χρηματοδοτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων. Προβάλλει υποκριτικά τους στόχους της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά δεν επιβάλλει την οικιακή χρήση του εισαγόμενου φυσικού αερίου, όπου είναι πολύ πιο αποδοτικό, για να μη θίξει τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αποδέχεται τη συμφωνία της Μαδρίτης, το πλαίσιο του Ελσίνκι και την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ στο κρίσιμο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, υπονομεύοντας τις έρευνες για πιθανά πετρελαϊκά κοιτάσματα. Μεθοδεύει το κλείσιμο πετρελαϊκών σταθμών στα νησιά του Αιγαίου και την ενεργειακή εξάρτηση από το δίκτυο της Τουρκίας. Προβάλλει υποκριτικά το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ δρομολογεί την κατάργηση κάθε ουσιαστικού περιορισμού στη χωροθέτηση ιδιωτικών αιολικών εγκαταστάσεων.

Το στέλεχος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε εκτενώς στις αρνητικές συνέπειες της απελευθέρωσης του ενεργειακού τομέα, που προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τονίζοντας ότι «δεν αποτελούν στρεβλώσεις αλλά γνήσια τέκνα της καπιταλιστικής αγοράς». Τέλος, ανέπτυξε την πρόταση του Κόμματος για κρατικό φορέα ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ