Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προωθούν το σχέδιο «ενσωμάτωσης» του βορρά

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών, κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλες οργανώσεις θα συμμετάσχουν στις έξι ομάδες εργασίας που θα συγκροτήσει η Πρίστινα, με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο του βόρειου τμήματος του προτεκτοράτου στο οποίο κατοικούν κυρίως Σέρβοι.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι στην Πρίστινα, οι ομάδες εργασίας «θα μελετήσουν τρόπους για εφαρμογή της έννομης τάξης, του επαναπατρισμού προσφύγων, της συμφιλίωσης, του διεθνοτικού διαλόγου και της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ομάδες εργασίας «θα εποπτεύονται από ένα ειδικό ταμείο χρηματοδότησης» και το λεγόμενο «Διεθνές Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο» που προωθεί (σε αγαστή συνεργασία με ΗΠΑ και ΕΕ) το σχέδιο «ενσωμάτωσης» και τελικής κατάργησης των σερβικών παράλληλων διοικητικών δομών που λειτουργούν στο βόρειο τμήμα της περιοχής. Αυτές οι κινήσεις έχουν σχέση και με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στα οποία συμμετέχει ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση και άρχουσα τάξη.

Το ίδιο 24ωρο, η Αλβανία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία και την ομάδα ξένων ανακριτών σχετικά με τη διαλεύκανση της υπόθεσης λαθρεμπορίου μοσχευμάτων που φέρεται πως έκαναν διοικητές των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ εις βάρος Σέρβων αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων.

Μάλιστα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, ανακοίνωσε τη συνεργασία αυτή φροντίζοντας να χαρακτηρίσει την πολύκροτη υπόθεση σαν «αθεμελίωτους ισχυρισμούς στηριγμένους σε αβάσιμα στοιχεία».

Τον περασμένο μήνα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Φίλιπ Αλστον, είχε κατηγορήσει την Αλβανία για παρεμπόδιση της έρευνας που διενεργείται σχετικά με το λαθρεμπόριο οργάνων σε Κοσσυφοπέδιο και Βόρεια Αλβανία το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ