Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί με εποικισμούς το Ισραήλ

IΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Προκλητική απέναντι ακόμη και στους καλούς της συμμάχους εμφανίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας, απλώς, τις εκτιμήσεις ότι διάκειται, επί της ουσίας, αρνητικά ακόμη και στη συμμετοχή σε προσχηματικούς έμμεσους διαλόγους με αμερικανική διαμεσολάβηση. Το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε, χτες το απόγευμα, ότι ενέκρινε την ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών στον εποικισμό Ραμάτ Σλόμο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αργά το βράδυ, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε έντονα την ισραηλινή απόφαση. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην περιοχή, χαρακτήρισε την ισραηλινή κίνηση ως «το βήμα εκείνο που περισσότερο από κάθε άλλο υποσκάπτει τις αμερικανικές προσπάθειες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «έρχεται ν' αναστρέψει τις εποικοδομητικές συζητήσεις που προηγήθηκαν με την ισραηλινή πλευρά».

Η ανακοίνωση ήρθε να προστεθεί στην έγκριση, τη Δευτέρα, ανέγερσης 600 νέων κατοικιών στον εποικισμό Μπεϊτάρ Ιλίτ, στη Δ. Οχθη. Και γνωστοποιήθηκε λίγη μόνο ώρα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών του Αμερικανού αντιπροέδρου με την ισραηλινή ηγεσία (Πρόεδρο Πέρες και πρωθυπουργό Νετανιάχου), κατά τις οποίες ο Τζο Μπάιντεν επαναδιατύπωσε τη «σταθερή δέσμευση της Ουάσιγκτον στη διαφύλαξη της ασφάλειας του Ισραήλ», κάνοντας, όπως διαρρεόταν, και εκτενείς αναφορές στην αμερικανική αποφασιστικότητα να μην απειληθεί το Ισραήλ από ένα Ιράν με πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Μπάιντεν, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της προεδρίας Ομπάμα που επισκέπτεται το Ισραήλ, χαρακτήρισε «μεγάλη ευκαιρία για την ειρήνη» την απόφαση για επανέναρξη έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, διά της διαμεσολάβησης του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζον Μίτσελ. Τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «θα στηρίξει τον οποιονδήποτε παίρνει ρίσκα για την ειρήνη» και κατέληξε ότι η αμερικανική θέση για την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών δίπλα δίπλα δεν έχει αλλάξει.

Ως «προβοκάτσια» χαρακτήρισε η παλαιστινιακή πλευρά την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ, που τόνισε ότι «με τον τρόπο αυτό τελειώνουν πριν καν αρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις». Σήμερα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του Μπάιντεν με την παλαιστινιακή ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ