Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΕΝΓΕ
Προσφέρουν «αριστερό» άλλοθι στη συναίνεση

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ με αφορμή την εκλογή προεδρείου στην Ομοσπονδία

«Η ταξική ενότητα χτίζεται στους δρόμους του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και όχι στις συζητήσεις, κοινωνικούς διαλόγους και καταρτίσεις προγραμμάτων με το υπουργείο. Αν θέλουν προεδρείο για να λειτουργήσει η Ομοσπονδία ας τα βρουν με αυτούς που τόσο καιρό συνυπέγραφαν αυτή την κλαδική συμφωνία».

Τα παραπάνω τονίζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών με αφορμή τις ανακοινώσεις και τις ενημερώσεις που γίνονται από συμβούλους και παρατάξεις για την εκλογή προεδρείου στην Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που προέκυψε μετά το συνέδριο της Ομοσπονδίας. Πάγια θέση της ΔΗΠΑΚ Γιατρών είναι το αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, όπως έγινε στη συγκρότηση του προεδρείου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών (ΕΙΝΑΠ), όπου πήραν μέρος όλες οι παρατάξεις πλην της «Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών» (ΑΡΣΙ).

Στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ έχουν από δύο έδρες οι παρατάξεις Μέτωπο (στηρίζεται απ' την «Αγωνιστική Ενότητα» του ΣΥΝ), ΠΑΣΚ, ΔΗΚΝΙ, ΑΡΣΙ και μία έδρα έχει η ΔΗΠΑΚ. Πρώτη απόπειρα συγκρότησης - χωρίς αποτέλεσμα - προεδρείου έγινε την 1.3.2010, όπου η ΔΗΠΑΚ ψήφισε λευκό λόγω μη αποδοχής της πρότασής της. Απαντώντας στη στρέβλωση της πραγματικότητας στην οποία έχουν επιδοθεί τόσο το Μέτωπο (με μπροστάρη τον προεδρεύοντα Σύμβουλο Δημήτρη Βαρνάβα) όσο και η ΑΡΣΙ, η ΔΗΠΑΚ σημειώνει με ανακοίνωσή της:

«Προφανώς (ο Δ. Βαρνάβας) διακατέχεται από μεγάλο άγχος για να "καθίσει" στην προεδρική καρέκλα και δεν ελέγχει τους χαρακτηρισμούς του. Καταρχήν, θα ήταν έντιμο να παραθέσει το συνολικό σκεπτικό της ΔΗΠΑΚ απέναντι στους ισχυρισμούς της παράταξής του για εκλογή προγραμματικού δήθεν αριστερού προεδρείου με τη συμμετοχή της ΔΗΠΑΚ. Αρχικά λοιπόν, η παράταξη του, και η ΑΡΣΙ πρότειναν στη ΔΗΠΑΚ να συνεργαστούν για να γίνει ο ίδιος πρόεδρος με το άλλοθι του αριστερού προεδρείου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όλα τα μέλη και των δύο παρατάξεων, έδωσαν ρεσιτάλ ανακαλώντας την πολιτική συμμαχιών του Λένιν, το σύμφωνο Μπρεστ-Λίτοφσκ, το σύμφωνο Ριμπεντροπ-Μολότοφ, το ΕΑΜ και ό,τι άλλο μπορούσαν να ανακαλέσουν για να πιέσουν τη ΔΗΠΑΚ να "συμμαχήσει" μαζί τους, έτσι ώστε να αναδειχθεί ένας δήθεν αριστερός πόλος στην ΟΕΝΓΕ.

Συνέταιροι με όσους χτυπούν τους εργαζόμενους

Οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων προφανώς ξεχνούν τη προηγούμενη θητεία τους όπου όλοι μαζί πήγαν στο τραπέζι του διαλόγου του υπουργείου Υγείας και μαζί με ΠΑΣΚΕ, ΔΗΚΝΙ και Υπουργείο συμφώνησαν στην κλαδική συμφωνία που ανοίγει το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας όπως ακριβώς επιτάσσει η "περίφημη" οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Μια κλαδική συμφωνία που διαιωνίζει τον εργασιακό μεσαίωνα των εφημεριών, που οι ίδιοι επικαλέστηκαν πως θέλουν να ανατρέψουν.... Οι δήθεν "αριστερές" παρατάξεις ήταν και είναι αυτές που στηρίζουν την επιχειρηματική δράση στην υγεία αφού προτάσσουν τη δημιουργία ενός "υγιούς" δημόσιου που θα ανταγωνίζεται τον Ιδιωτικό. Συναινούν στο επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας των νοσοκομείων (δηλαδή της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι με κριτήριο τις ανάγκες του λαού για υγεία). Είναι αυτές που στη συνάντηση με την υπουργό "έκαναν" γαργάρα τα ζητήματα που αφορούν στην υγεία του ελληνικού λαού και των εργαζομένων στην υγεία (Να παρθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα πίσω εδώ και τώρα, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, Βαρέα και ανθυγιεινά, δημόσιος φορέας έρευνας, παραγωγής, διανομής φαρμάκου, υγεία κα ασφάλεια στα νοσοκομεία, ασφαλιστικό των υγειονομικών τα οποία μόνο η ΔΗΠΑΚ τα έβαλε ως ζητήματα πάλης) και ασχολήθηκαν μόνο με την υπεράσπιση αυτής της κλαδικής συμφωνίας».

Τέλος, η ΔΗΠΑΚ θυμίζει πώς όταν πρότεινε 24ωρη απεργία για τις 5.3.2010 σε «συνεργασία με το ΠΑΜΕ και τις άλλες ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) που οι ίδιοι κάλεσαν σε συνάντηση για συντονισμό δράσης λίγες μέρες νωρίτερα, όλοι οι δήθεν αριστεροί αντιπρότειναν στάση εργασίας μόνο και μόνο γιατί την πρότεινε το ΠΑΜΕ, τη στιγμή μάλισα που ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, όπως και η ΕΙΝΑΠ κήρυξαν 24ωρη απεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ