Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Στο χρηματιστηριακό τζόγο και τα ακίνητα

Ανώνυμη Εταιρεία που θα υπάγεται υποχρεωτικά στο Χρηματιστήριο θα διαχειρίζεται την περιουσία των Ταμείων

Οι ανατροπές που προετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, με την υιοθέτηση του «νέου μοντέλου», παίρνουν αμπάριζα και την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο «σφυρί» του χρηματιστηριακού τζόγου μετά τα αποθεματικά, σχεδιάζουν να βγάλουν και την ακίνητη περιουσία των Ταμείων. Με την πρόταση αυτή συντάχθηκε ανοιχτά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, σε ημερίδα που οργάνωσε η «Ενωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων» (!) για την «αξιοποίηση» της περιουσίας των Ταμείων. Σημειώνεται ότι η «κεντρική ιδέα» έχει ήδη διατυπωθεί από την κυβέρνηση και στα πλαίσια του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, όπου μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού ευθέως αρνήθηκε να ενισχύσει οικονομικά τα Ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, τα προέτρεψε να ξεπουλήσουν περιουσιακά στοιχεία.

Ετσι στο μάτι των επιτήδειων μπαίνουν ακίνητα, επαγγελματικοί χώροι, γραφεία, καταστήματα, γκαράζ, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι και θέατρα, οικόπεδα, ακόμα και νοσοκομεία... Συνολικά η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των Ταμείων ανέρχεται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η πραγματική της εμπορική αξία είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς, όπως ειπώθηκε και στην ημερίδα, η πραγματική αξία της περιουσίας δεν έχει αποτιμηθεί, αλλά «απέχει παρασάγγας από την αντικειμενική»!

Η ακίνητη περιουσία των Ταμείων θα βγει στο σφυρί, μέσα από τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Τέτοιες εταιρείες -σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο είναι υποχρεωμένες να ενταχθούν στο Χρηματιστήριο- εκτός από επενδύσεις σε ακίνητα στην εγχώρια αγορά, επενδύουν σε ακίνητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς περιορισμούς, ενώ μπορούν να κάνουν το ίδιο και σε όλες τις χώρες του κόσμου μέχρι το 10% των επενδύσεών τους.

Την ιδεολογική προκάλυψη του εγχειρήματος την έδωσε ο ίδιος ο ΓΓ Εργασίας, ο οποίος είπε ότι «η ακίνητη περιουσία έχει κόστος. Πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε...» και υιοθετώντας τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ για τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων προσέθεσε πως η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει αμεσα. Βέβαια δεν εξήγησε γιατί μέχρι τώρα και ενώ το κόμμα του διαχειρίστηκε την περιουσία των Ταμείων για πάνω από 20 χρόνια, φτάσαμε αντί να υπάρχει όφελος για τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους να υπάρχουν ζημιές. Ποιος ευθύνεται, για τη ληστεία της περιουσίας των Ταμείων;

Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η θέση της κυβέρνησης να περάσει στο χρηματιστηριακό τζόγο το σύνολο της κινητής περιουσίας που φτάνει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς στις προθέσεις της είναι όλα αυτά τα κεφάλαια να τα διαχειριστούν εταιρείες όπως η ΕΔΕΚΤ (του ΤΑΠ-ΟΤΕ) και η ΑΕΔΑΚ (ΙΚΑ). Γιατί στην πραγματικότητα η αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων δε γίνεται για λογαριασμό των εργαζομένων, αλλά προς όφελος των χρηματαγορών, όλων δηλαδή αυτών που σήμερα εξορκίζονται ως «κερδοσκόποι» και που σκοπός τους είναι η «αξιοποίηση» των ευκαιριών που δίνονται στις αγορές, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα σε βάρος της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ