Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ
Η θυσία του φωτίζει το δρόμο των αγωνιστών της ειρήνης

Τον πρωτομάρτυρα της ειρήνης, Νίκο Νικηφορίδη, τίμησαν την Κυριακή, με τη συμπλήρωση 59 χρόνων από την εκτέλεσή του, σε μια συγκινητική εκδήλωση μνήμης και αγώνα, ο λαός και οι φορείς της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) στο Μνημείο του Ν. Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν τον όρκο για τη συνέχιση του αγώνα του πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης.

Ο Ν. Νικηφορίδης, 23χρονος νεολαίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και στην αντιφασιστική πάλη του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για τη δράση του αυτή το μοναρχοφασιστικό καθεστώς του Eμφυλίου τον εξόρισε και τον φυλάκισε με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία του. Αμέσως μετά από την αποφυλάκισή του, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και εντάσσεται ολόψυχα στο κίνημα συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, γνωστό ως «Εκκληση της Στοκχόλμης». Για τη δράση του αυτή συλλαμβάνεται, καταδικάζεται σε θάνατο από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος και η ποινή του εκτελείται την 5η Μάρτη 1951, στον συνήθη τόπο εκτελέσεων των λαϊκών αγωνιστών, πίσω από το Επταπύργιο.

Οπως τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Φοίβος Καρακώστας, στέλεχος της ΚΝΕ, «η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε να φωτίζει 59 χρόνια τώρα το δρόμο των φιλειρηνιστών - αντιιμπεριαλιστών αγωνιστών στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Η απαίτηση για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μένει ακόμη ανεκπλήρωτη, οι ΗΠΑ έχουν καταστρατηγήσει όλες τις δεσμεύσεις τους στις διεθνείς συμφωνίες, εγκαινιάζουν νέα ατομικά, οπλικά προγράμματα, όπως η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα και ανοίγουν νέους γύρους στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών».

Ο ομιλητής, αναφερόμενος στο σήμερα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση του ελληνικού λαού, ετοιμάζεται να δαπανήσει νέο πακτωλό χρημάτων για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Η συνέχιση του αγώνα, που πριν από 59 χρόνια ξεκινούσε το Ελληνικό Κίνημα Ειρήνης με πρωτομάρτυρα τον Νίκο Νικηφορίδη, είναι χρέος κάθε νέου και νέας, του κάθε εργαζόμενου, του κάθε φιλειρηνικού ανθρώπου.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα της ΚΝΕ και η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ