Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών εισηγείται η πρυτανεία

Κινητοποίηση - απάντηση ενάντια στο πετσόκομμα της φοιτητικής μέριμνας, πραγματοποιεί σήμερα το ΜΑΣ, στις 9 π.μ. στη διοίκηση

Προς εναρμόνιση με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν τόσο το λαϊκό εισόδημα όσο και το δικαίωμα στη μόρφωση, βαίνει η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκρίνοντας το παραπέρα πετσόκομμα κατά 10% των ήδη πενιχρών κονδυλίων που δίνονται για τις λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τη φοιτητική μέριμνα και όχι μόνο.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της κυβέρνησης για νέες θυσίες οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία, η διοίκηση του Πανεπιστημίου φέρνει στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου την πρώτη τροποποίηση προϋπολογισμού λειτουργικών δαπανών για το 2010 με πρόταση για μείωση αυτών κατά 10%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για επιπλέον μειώσεις στο μέλλον.

Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας εκτιμούν ότι αυτή η μείωση θα δημιουργήσει προβλήματα σε βάρος της λειτουργίας των τμημάτων, των μεταπτυχιακών, σε βάρος των αναγκών για εργαστηριακό εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά, σίτιση και στέγαση. Επιπλέον, η υποχρηματοδότηση πάει πάντα χέρι χέρι με την εισόδου των εταιρειών στα πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων άλλωστε ήδη η επιχειρηματική δραστηριότητα ανθίζει. Στις φοιτητικές εστίες της Δόμπολης οι φοιτητές πληρώνουν ενοίκιο 45 ευρώ, ενώ σε ιδιώτες έχει εκχωρηθεί η Λέσχη και τα κυλικεία καθώς και η καθαριότητα. Στα πλαίσια αυτά της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων λειτουργεί και η ανώνυμη εταιρεία Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Για όλα τα παραπάνω έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου στα Γιάννενα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Η Αφροδίτη Μπόμπολη, εκ μέρους του ΜΑΣ, κάλεσε τους φοιτητές να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική υποχρηματοδότησης που συνάδει με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να μην επιτρέψουν την παραπέρα περικοπή της φοιτητικής μέριμνας, να δώσουν απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβαρύνουν παραπέρα τα εισοδήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε τους φοιτητές να δώσουν βροντερό παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην πρυτανεία σήμερα στις 9 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ