Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα

Η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ απέρριψε χτες την πρόταση της ΔΗΠΑΚ για απεργιακή κινητοποίηση σε συντονισμό με τις άλλες ομοσπονδίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στους δρόμους γύρω απ' τον «Ευαγγελισμό» έκαναν πορεία οι γιατροί του νοσοκομείου που ήδη κάνουν επίσχεση εργασίας
Στους δρόμους γύρω απ' τον «Ευαγγελισμό» έκαναν πορεία οι γιατροί του νοσοκομείου που ήδη κάνουν επίσχεση εργασίας
Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την προσεχή Δευτέρα προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτυρόμενοι για τις άγριες περικοπές της κυβέρνησης στα προγράμματα των εφημεριών με αποτέλεσμα, πέρα απ' τις απώλειες των εισοδημάτων, να δημιουργούνται ζητήματα ασφάλειας για τους ασθενείς στην ώρα της ανάγκης.

Την απόφαση για τη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ) και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12 το μεσημέρι, πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ εκτίμησε ως εμπαιγμό τη στάση της κυβέρνησης εστιάζοντας όμως στη μη τήρηση της κλαδικής σύμβασης που υπέγραψε, σύμβαση που, αφ' ενός, δε δίνει λύση στα εκρηκτικά προβλήματα των νοσοκομείων και των γιατρών και. αφ' ετέρου, κρύβει πίσω την κοινοτική οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ δεν έκανε αποδεκτή πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών για 24ωρη απεργία στις 29 Μάρτη από κοινού με άλλες ομοσπονδίες εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι παρατάξεις του Μετώπου (στηρίζεται απ' την «Αγωνιστική Ενότητα» του ΣΥΝ), της ΠΑΣΚ και της ΔΗΚΝΙ υπερψήφισαν την πρόταση για τη δυνατότητα ...διερεύνησης κοινής απεργίας με τους άλλους εργαζόμενους. Την πρόταση της ΔΗΠΑΚ για κήρυξη απεργίας υπερψήφισε και η ΑΡΣΙ.

Ετσι, εμποδίζοντας τον αγωνιστικό συντονισμό και τη στοχοποίηση της πολιτικής που συνειδητά υποβαθμίζει τα δημόσια νοσοκομεία, η συμβιβασμένη πλειοψηφία επιβεβαιώνει το ρόλο της ως υπονομευτή της πάλης για Υγεία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι γιατροί και συνολικά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να συσπειρωθούν στο αγωνιστικό πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ. Η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η μόνη πραγματική λύση σε σχέση με τις εφημερίες προς όφελος και των υγειονομικών αλλά και του λαού είναι να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα» και καλεί σε πάλη μεταξύ άλλων για:

  • Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης τώρα.
  • Μισθό 1.700 ευρώ καθαρά για τον ειδικευόμενο έτσι ώστε να μην είναι η εφημερία συμπλήρωμα ενός πενιχρού μισθού.
  • Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, και των γιατρών που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σταθερό 5ημερο, 6ωρο, 30ωρο. Μία εφημερία τη βδομάδα. Οχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
  • Προγράμματα εφημεριών με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και όχι με «λογιστικές λογικές». Να πληρωθούν άμεσα όλες οι εφημερίες.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με έμφαση στην πρόληψη και στην ΠΦΥ με πυρήνα το Δημόσιο Δωρεάν Κέντρο Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, που αναπτύσσεται σε κάθε πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Ετσι θα ανακουφιστούν και τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια. Ν' αυξηθούν οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των γιατρών.
Διευρύνονται οι επισχέσεις εργασίας

Εν τω μεταξύ, διευρύνονται οι επισχέσεις εργασίας των γιατρών διεκδικώντας τις απλήρωτες εφημερίες. Τα Επιστημονικά Συμβούλια των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής - που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) προχτές το βράδυ στο «Τιτάνια» - υπογράμμισαν ότι θα εκφράσουν γνώμη για τα προγράμματα εφημεριών αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια, παραβλέποντας τους οικονομικούς περιορισμούς που υπαγορεύει η κυβέρνηση μέσω των διοικήσεων των νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ