Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
«Ο λαός να ανατρέψει τα σχέδια των επιχειρηματιών»

Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης» Γαλατσίου, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, μιλάει στο «Ρ» για τις συνέπειες στην περιοχή από την εμπορευματοποίηση του Γυμναστηρίου

H ιστορία του ξεπουλήματος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, παρόλο ότι αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, γιατί πληρώθηκαν αποκλειστικά από δικούς του πόρους, είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει τα τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες που βρίσκουν έτοιμο έδαφος προκειμένου να στήσουν τα... μαγαζιά τους. Οι πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας είναι μια εξυπηρέτηση προς το κεφάλαιο, κάτι που έχει προαποφασιστεί ακόμα και πριν την κατασκευή των ολυμπιακών έργων, παρά τα όσα ψευδή ακούστηκαν από τους αρμοδίους, που μιλούσαν την περίοδο των Αγώνων για αναβάθμιση του ελληνικού αθλητισμού, για χώρους που θα δοθούν στο λαό κλπ. Με τη λήξη της διοργάνωσης του 2004 δεν άργησε να έρθει στο φως και η πραγματικότητα...

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ξεπουλήματος είναι τα όσα γίνονται και αφορούν στο κλειστό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, το οποίο την περίοδο των αγώνων φιλοξένησε τους αγώνες πινγκ-πονγκ και της γυμναστικής.

Ο «Ρ» συνομιλεί με τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» Γαλατσίου, για την κατάσταση που επικρατεί και τις συνέπειες που θα έχει η εμπορευματοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

-- Πώς έχει σήμερα η κατάσταση;

-- Αυτό που θέλω να επισημάνω από την αρχή είναι ότι στην περίοδο μέχρι το 2004 είχε διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο της «αξιοποίησης» των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μέσω του ξεπουλήματός τους με τη μορφή της παραχώρησης στο μεγάλο κεφάλαιο. Είχαμε την ανάθεση και εκτέλεση των μεγάλων έργων κατά παρέκκληση της νομοθεσίας, τις παρεμβάσεις στο κτηματολόγιο, στις αλλαγές χρήσεων γης στην Αττική, την τσιμεντοποίηση και τη δέσμευση ελεύθερων χώρων, μ' ένα και μοναδικό στόχο: να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας γύρω από τη γη. Οπως είναι γνωστό, όλες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις ανήκουν στην «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ». Σήμερα η εταιρεία τα διαπραγματεύεται ως πηγή εσόδων, οπότε ο καθένας καταλαβαίνει ότι θα ήταν αδύνατον γι' αυτούς να δοθούν για δωρεάν χρήση, για αθλητισμό ή πολιτισμό. Π.χ. εμείς εδώ στο Γαλάτσι έχουμε περίπου 100 χιλ. δημότες όπου ένας μεγάλος αριθμός είναι παιδιά και νέοι που θέλουν να παίξουν, να αθληθούν. Σε ποιους χώρους θα γίνει αυτό; Την ίδια ώρα τα περίπου 100 στρέμματα του ολυμπιακού ακινήτου ετοιμάζονται να εμπορευματοποιηθούν.

-- Εξ αρχής η ΔΑΚ μαζί με κάποιους φορείς αντέδρασε στην κατασκευή του γυμναστηρίου. Για ποιους λόγους το κάνατε αυτό;

-- Εμείς, όπως και κάποιοι άλλοι φορείς, εξ αρχής ήμασταν αντίθετοι και αντιδράσαμε στην παραχώρηση των 95 στρεμμάτων για να κατασκευαστεί εκεί το κλειστό γυμναστήριο, κυρίως για το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με την τσιμεντοποίηση ενός ζωτικού χώρου αλλά και επειδή προβλέπαμε ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής. Τονίζαμε δηλαδή ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση μετά τους αγώνες θα χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς και επιχειρηματική δραστηριότητα. Η πραγματικότητα μάς δικαιώνει σήμερα.

-- Σε τι κατάσταση είναι σήμερα το Γυμναστήριο;

-- Είναι κλειστό. Ομως τα «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» έχουν υπογράψει με τον όμιλο Χαραγκιώνη σύμβαση παραχώρησης, έτσι το ακίνητο το οποίο καταλαμβάνει χώρο 35 στρ. μαζί με τα υπόλοιπα 65 στρ. έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του ομίλου Χαραγκιώνη, που βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης αδείας για την κατασκευή εμπορικού κέντρου...

-- Είναι γνωστό ότι στην περιοχή υπάρχουν προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση, η απουσία ελεύθερων χώρων... Ενα εμπορικό κέντρο μάλιστα θα έχει σίγουρα και επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στο ήδη αυξημένο πρόβλημα του κυκλοφοριακού. Τι λέει ο κόσμος της περιοχής γι' αυτό;

-- Εχει αρχίσει ο κόσμος του Γαλατσίου και συνειδητοποιεί ότι αν γίνει εμπορικό κέντρο θα είναι καταστροφή για το Δήμο. Κάποιες μελέτες της κοινοπραξίας που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλάνε για 12-15 εκατ. επισκέπτες το χρόνο, εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας την επιβάρυνση που θα έχει η περιοχή. Εμείς σαν δημοτική παράταξη προσπαθούμε να καταλάβει ο κόσμος ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή, τις αιτίες που γεννούν αυτά τα φαινόμενα - π.χ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με συγκεκριμένους νόμους διευκολύνουν την πώληση χώρων στις πολυεθνικές έχοντας και την υποστήριξη του ΣΥΝ, που φλερτάρει πάντα με τις λογικές της «ήπιας εμπορευματοποίησης». Ο νόμος, το θεσμικό πλαίσιο για τα ολυμπιακά ακίνητα δίνει το δικαίωμα να μη γίνονται γνωστές οι διαδικασίες παραχώρησης των ολυμπιακών έργων σε ιδιώτες, γι' αυτό το λόγο ο Δήμος Γαλατσίου δε νομιμοποιείται να γνωρίζει τι γίνεται με το συγκεκριμένο έργο και ποιο θα είναι το μέλλον του χώρου αυτού. Πριν μια διετία μάλιστα για το θέμα έγινε και μια Επερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκο και Λ. Κανέλλη, στις 12/7/2006, προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη προκειμένου να μας γνωστοποιηθούν οι προθέσεις των αρμοδίων σχετικά με το χώρο των 95 στρεμμάτων. Ξεκάθαρη απάντηση δε δόθηκε ποτέ ενώ χαρακτηριστικό του σκεπτικού με το οποίο λειτουργούν οι αρμόδιοι είναι το κομμάτι της απάντησης του υπουργείου Πολιτισμού που διευκρίνιζε τον τρόπο λειτουργίας της «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» μιλώντας για μια εταιρεία η οποία ασκεί καθαρά εμπορική δραστηριότητα και δεν έχει διοικητικές ή δημοσίου δικαίου αρμοδιότητες.

-- Ποια είναι η θέση της ΔΑΚ για το ζήτημα;

-- Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε κάτι. Το Κράτος πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη κτλ) για δωρεάν μαζική άθληση του λαού. Λέμε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να αναλάβει τη διαχείριση και τη συντήρηση του Σταδίου και να αξιοποιήσει προς όφελος του λαού του Γαλατσίου και των γύρω περιοχών. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για αλλαγή σχεδίων όσον αφορά το εμπορικό κέντρο. Παρ' όλα αυτά ακόμα και αυτό να συμβεί δεν είναι σίγουρο ότι δε θα υπάρξει εμπορική εκμετάλλευση με κάποια άλλη μορφή. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που παραμείνει αθλητικός χώρος μπορεί κάλλιστα να υπάρξει εμπορική εκμετάλλευση και κέρδος των επιχειρηματιών. Για αυτό οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να καταλάβουν ότι η δωρεάν άθληση είναι δικαίωμα. Το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα όμως και αυτή την ανάγκη τη βγάζει προς πώληση και τη μετατρέπει σε μέσο κέρδους για κάποιους. Τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ώστε να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ